Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Amenzi totale de aproape 2.000.000 lei în restaurantele de pe litoral în această vară


31.08.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: C. contravențional, Comunicare profesională, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Protecția animalelor, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 31 august 2021, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a încheiat activitatea Comandamentului Sezon Estival 2021, în cadrul unei ședințe care a avut loc vineri la sediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, potrivit unui comunicat.

În cele 6 săptămâni, echipele de medici veterinari constituite au verificat 1.284 de unități localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie Nord și Sud, Costineşti şi Mangalia – Vama Veche.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor constatate în urma controalelor, au fost aplicate 225 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.877.200 lei.

Concluziile desprinse la finalul activității Comandamentului Sezon Estival 2021 au relevat:

– Unitățile de alimentație publică care desfășoară activitate sezonieră pe litoralul românesc în spații închiriate pe perioade scurte (unu sau doi ani) sunt cele la care echipele de inspectori au idenitificat cele mai multe probleme legate de structură și de întreținere a spațiilor și facilităților, deoarece operatorii nu doresc să facă investiții majore în locații care nu le aparțin.

– Principala problemă cu care se confruntă unitățile de alimentație publică este reprezentantă de lipsa unui personal calificat (bucătar sau ajutor de bucătar) care să dețină pe lângă cunoștințele legate de prepararea alimentelor și cunoștințe minime de igienă alimentară, care să fie responsabili cu întreaga activitate de preparare a alimentelor, la nivelul blocului alimentar sau bucătăriei.

– Fluctuațiile frecvente de personal necalificat, nu fac altceva decât să crească riscurile de contaminare a alimentelor prin manipularea neigienică a materiilor prime și a produselor finite, chiar și la nivelul bucătariilor sau blocurilor alimentare care sunt conforme structural și sunt dotate corespunzător din punct de vedere al echipamentelor necesare.

– Aproximativ 25% dintre unitățile de alimentație publică ce desfășoară activitate sezonieră pe litoralul românesc în spații închiriate, își schimbă an de an locația, fără anunțarea DSVSA Constanța, aspect care determină un efort suplimentar din partea echipelor de control pentru identificarea acestora în vederea reevaluării condițiilor de funcționare în noua locație și preschimbării documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor deținut anterior.

– Se constată o creștere semnificativă a numărului tonetelor, rulotelor, standurilor etc. la nivelul unor zone din Navodari, Eforie Nord Alee, plaja până în Hotel Belona, Costinești Centru și Sud, etc, unde autoritățile locale nu au întreprins acțiuni de modernizare și reamenajare a spaților publice, respectiv refacerea sau lărgirea drumurilor și troturarelor, sau a altor căi de acces.

– Sesizările legate de îmbolnăvirea unor persoane sau copii, ca urmare a consumului de alimente de la nivelul unităților de alimentație publică înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, au fost infirmate, cauzele îmbolnăvirilor având legătură directă cu contaminarea din punct de vedere microbiologic a apei din Marea Neagră la nivelul locurilor de plajă, datorită unui număr insuficient de toalete, dușuri și spălatoare de mâini, raportate la numărul de turiști.

– A crescut considerabil numărul unităților de alimentație publică de la nivelul Deltei Dunării și zonei de litoral aparținând județului Tulcea, precum și numărul turiștilor care frecventează aceste zone în perioada sezonului estival, aspect care va fi luat în considerare la organizarea Comandamentul Sezon Estival din anul 2022.

– Se remarcă o tendință de creștere continuă a consumului de pește și produse din pescuit inclusiv a fructelor de mare (midii, rapane, vongole), aspect care va fi luat în considerare în realizarea analizei de risc pentru anul 2022, având în vedere perisabilitatea cărnii de pește sau a fructelor de mare.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti