« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Piaţa de capital
CărţiProfesionişti
 

UPLR nu susține demersurile Consiliului Concurenței de modificare a legislației privind înființarea firmelor de contabilitate
31.08.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Anunțuri, Concurență, Piața de capital | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,

Marți, 31 august 2021, Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a informat că își exprimă îngrijorarea cu privire la demersurile Consiliului Concurenței de modificare a legislației privind înființarea firmelor de contabilitate, considerând că acest demers pune în pericol răspunderea în organizarea și ținerea contabilității și afectează în profunzime serviciile contabile, potrivit unui comunicat.

Societățile contabile sunt cele care își asumă răspunderea și realitatea datelor din situațiile financiare. În prezent, pentru ca o societate comercială de contabilitate/expertiză contabilă să poată funcționa, trebuie ca majoritatea acțiunilor sau a părților sale sociale să fie deținute de contabili/experți contabili, iar structura de administrare să fie aleasă în majoritate dintre aceștia. În momentul în care o persoană fără calificare în domeniu semnează lucrările, nu își poate asuma răspunderea și nu poate asigura calitatea serviciilor de contabilitate, se arată în comunicat.

Având în vedere faptul că situațiile financiare nu sunt destinate doar beneficiarilor direcți, ci și multor altor părți interesate, iar această intervenție legislativă poate afecta interesele utilizatorilor de informații financiare, deciziile de investiții sau acordarea de credite, UPLR consideră că acest demers creează un risc inclusiv pentru încheierea de contracte, dar și în raporturile dintre firme și instituțiile statale.

UPLR apreciază că modificarea legislativă nu este justificată, legislația actuală neobstrucționând accesul pe piața serviciilor niciunei persoane, ci impunând doar condiția obținerii calificării de expert contabil/contabil autorizat.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.