Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Odată cu desființarea SIIJ s-a încheiat reforma în justiție
02.09.2021 | Ciprian TIȚA

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Ciprian Tița

Ciprian Tița

Nu sunt şi nu am fost niciodată un susţinător al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, dar nici un critic înfocat al acesteia. M-am poziţionat întotdeauna într-o zonă de echilibru.

Am încercat să privesc obiectiv ceea ce este esenţial în această problemă actuală, şi anume, ce ar trebui să se urmărească: apărarea efectivă a independenței judecătorilor în activitatea lor jurisdicțională. Nu doresc să intru în detaliile acestei chestiuni.

Nu poate nega nimeni faptul că un stat democratic european trebuie să aibă o justiţie eficientă, unde o caracteristică esenţială este independenţa acesteia de orice fel de influenţe externe, chiar din partea unor organe judiciare. Judecătorul trebuie să decidă întotdeauna în temeiul legii, în baza probelor administrate în cauză şi cu conştiinţa liberă, curată, cu un psihic echilibrat, fără opinii subiective generate de orice fel de întâmplare din afara cauzei pe care o judecă şi mai ales, fără presiuni de orice fel.

De aceea, Statul este dator a asigura mecanisme eficiente prin care să protejeze independența reală a justiției, care se traduce prin independența efectivă a fiecărui judecător în soluționarea cauzelor cu care este investit.

Care sunt aceste mecanisme? Este numai de datoria legiuitorului să le identifice, să le transpună legislativ, a executivului să le dea viață din punct de vedere administrativ şi, mai ales, ambele puteri au datoria constituţională să le facă eficiente.

Însă, nimeni nu mai vorbește despre problemele sistemice din justiţie care subzistă şi cresc constant de ani buni, nimeni nu pune în practică viziuni coerente care să ducă la îmbunătăţirea acestor neajunsuri şi, în final, la eliminarea lor.

Nu poţi avea o justiţie eficientă atunci când în foarte multe instanţe judecătoreşti ai un volum de dosare cu mult peste nivelul normal acceptat, când ai instanţe subdimensionate atât efectiv cât şi schematic cu numărul de judecători care trebuie să îndeplinească actul de justiţie, când judecătorii din activitate nu au personal auxiliar suficient să îi sprijine în exercitarea atribuțiilor prin efectuarea de activităţi administrative şi judiciare potrivit dispoziţiilor legale, când în multe dintre instanţe condiţiile fizice de muncă sunt departe de a fi corespunzătoare, când ai zeci de mii de cauze repetitive în care s-a cristalizat deja o practică unitară şi permiți în continuare soluționarea acestora în aceeași procedură ca şi celelalte, ducând în acest fel la o încărcare nejustificată a volumului de activitate al fiecărei persoane implicate în actul de justiţie, când cazurile de jurisprudență neunitară s-au înmulțit foarte mult, când mecanismele de unificare a practicii sunt greoaie, când imaginea justiției este pătată constant prin diverse manifestări ale dreptului la liberă exprimare, greşit înţeles şi exercitat, iar singurul remediu este dat de nişte comunicate lipsite de un efect real.

Dacă ai o justiţie eficientă, ai o societate sănătoasă! Haideţi să regândim!

Judecător Ciprian Tiţa
Preşedintele Tribunalului Specializat Argeş

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti