« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CJUE. C-371/20, Peek & Cloppenburg. Practici comerciale considerate neloiale în orice situație. Acțiuni publicitare. Utilizarea unui conținut redacțional în mass-media pentru promovarea unui produs. Noțiunea de „plată”. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
02.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Cererea de decizie preliminara a fost introdusă de Curtea Federală de Justiție, Germania, în cadrul unui litigiu între Peek & Cloppenburg KG, reprezentată legal de Peek & Cloppenburg Düsseldorf Komplementär B. V. (denumită în continuare „P&C Düsseldorf”), pe de o parte, și Peek & Cloppenburg KG, reprezentată legal de Van Graaf Management GmbH (denumită în continuare „P&C Hamburg”), pe de altă parte, societăți independente din punct de vedere economic și juridic, în legătură cu caracterul neloial unei acțiuni publicitare.

Practica comercială contestată consta într-o o acțiune publicitară cu caracter național inițiată de Peek & Cloppenburg Düsseldorf în revista de modă Grazia, prin publicarea unui articol care figura pe două pagini și care invita cititorii, sub titlul „Acțiune adresată cititorilor”, la o seară de vânzări private, denumită „Grazia StyleNight by Peek&Cloppenburg”, organizată de Peek & Cloppenburg Düsseldorf în cooperare cu magazinul de modă.

În acest context, instanța de trimitere, sesizată în urma unor acțiuni întreprinse de Peek & Cloppenburg Hamburg împotriva acestei acțiuni publicitare, a adresat Curții întrebări preliminare privitoare la interpretarea punctului 11 din anexa I la Directiva 2005/29 în ceea ce privește noțiunea de plată în cadrul definiției reportajului publicitar de la acest punct.

Curtea a statuat:

Prima teză a punctului 11 din anexa I la Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului trebuie interpretată în sensul că promovarea unui produs prin publicarea unui conținut editorial este „plătită” de un comerciant, în sensul acestei dispoziții, atunci când acest comerciant furnizează în schimbul acestei publicări o contraprestație care are valoare patrimonială, indiferent dacă sub forma vărsării unei sume de bani sau sub orice altă formă, atunci când există o legătură certă între plata astfel oferită de comerciantul menționat și publicarea menționată. Aceasta este printre altele situația în ceea ce privește punerea gratuită la dispoziție de către același comerciant a unor imagini protejate de drepturi de utilizare, în care sunt vizibile spațiile comerciale și produsele comercializate de acesta.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Jurisprudență, Media & Publicitate, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD