Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Elena Lazăr: Internetul este un instrument extrem de util, dar care în egală măsură poate veni la pachet și cu dezavantaje/inconveniente


06.09.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Cyberlaw, Interviuri, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Elena Lazăr

Elena Lazăr

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Elena Lazăr, lector universitar la Facultatea de Drept a Universității din București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum de ați ales să urmați cursurile unei facultăți de drept?

Elena Lazăr: Hehe… este oarecum amuzant. De când aveam 3 ani, coloram și măzgăleam cărțile de Drept ale tatălui meu și nu il lăsam deloc să învețe. Ah, și spuneam că sunt „tundentă la Dlept”.

Prin liceu deja mă uitam la Ally McBeal și mi-am menținut pasiunea pentru Drept și avocatură. Desigur că îmi imaginam că arată cu totul altfel avocatura. Am uitat să menționez și că vorbeam foarte mult de mică 😊. Aparent, acest lucru nu s-a schimbat nici în prezent. Astfel, în ultimul an de liceu eram hotărâtă: Drept să fie.

Alina Matei: Ce ați apreciat cel mai mult la profesorii dumneavoastră?

Elena Lazăr: Deschiderea și răbdarea acestora mai ales.

Alina Matei: Opțiunea de a lucra pentru o societate de avocatură corporatistă, din Big four, seduce tinerii avocați?

Elena Lazăr: Destul de mult aș spune, dar posibil și din motivele greșite uneori. În teorie sună foarte bine, „dă bine la CV” (aud asta foarte des), însă nu tuturor li se potrivește. Depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia, precum și de ce își doresc de la viață. Mai mult, opțiunea spre o carieră într-o societate mare de avocatură/Big Four se poate schimba, atunci când progamul devine din ce în ce mai lung, iar activitatea nu seamănă aproape deloc cu cea din Suits. Ce am observat, însă, este că din ce în ce mai mulți tineri avocați sunt seduși de posibilitatea de a lucra pentru societăți de avocatură în străinătate sau de prelungirea perioadei de studii-LLM în afară (foarte des UK, SUA) și chiar doctorate. Aș spune că este chiar un trend.

Alina Matei: Cea mai bună deprindere dobândită în timpul perioadei petrecute la Reff & Asociații?

Elena Lazăr: Social networking și importanța sa, aș spune. Sunt foarte recunoscătoare că am avut ocazia de a lucra acolo, cu niște oameni minunați. Ah, și aș mai adăuga ceva – am invățat ce înseamnă flexibilitatea și faptul că nu trebuie să ții un angajat legat de birou 10 ore, pentru că altfel „nu produce”. Am învățat că un angajat poate fi la fel de productiv sau chiar mai productiv in 4 ore decât in 8 și că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă, dacă știi să îi ții aproape și să le acorzi flexibilitate. 😊

Alina Matei: Prima zi la catedră la cea mai importantă facultate de drept din țată cum a fost?

Elena Lazăr: Plină de emoții, cu siguranță. Au trecut 10 ani de atunci, dar se simt ca 20. Timpul zboară foarte repede când faci ceea ce îți place. Îmi amintesc că eram destul de agitată înainte de primul seminar, mă întrebam dacă mă voi acomoda cu studenții și ei cu mine. Era o grupă plină de energie și pusă pe șotii, ceea ce mi-a dat un tonus foarte bun. M-a ajutat foarte mult și încrederea insuflată de domnul profesor Bogdan Aurescu, care m-a sprijinit de fiecare dată.

Alina Matei: Modelul preferat de profesor care este?

Elena Lazăr: Nu știu dacă am neapărat un model preferat. Mai degrabă aș spune că sunt anumite calități pe care le caut într-un profesor, respectiv deschiderea, entuziasmul, empatia și răbdarea.

Alina Matei: Calitățile studenților, masteranzilor care sunt, în opinia dumneavoastră?

Elena Lazăr: Curiozitatea și dorința de cunoaștere. Mă bucur foarte mult când pun multe întrebări la curs și seminar și când solicită chiar materiale suplimentare.

Alina Matei: Cea mai mare nebuloasă adusă de Pandemie care a fost?

Elena Lazăr: Cursurile online. Este primul lucru care îmi vine în minte acum. Mi-au lipsit extrem de mult interacțiunea cu studenții, sălile de curs, pauzele de cafea, discuțiile cu colegii, tot. Am avut în mod constat senzația că nu reușesc să transmit la fel de bine informația, că nu există aceeași comunicare ca până acum.

Alina Matei: Plecând de la ideea că internetul a fost conceput ca o aplicație militară, dreptul european al internetului este militărie? Ovidiu spune chiar despre dragoste că este un fel de militărie. 😊

Elena Lazăr: Cu ultima afirmație sunt de acord, dragostea chiar este militărie… hehe 😊 Legat de prima întrebare referitoare la dreptul internetului, depinde pe cine întrebi. Masteranzii s-ar putea să spună că da, fiind o materie destul de tehnică și nu tocmai ușor de digerat. Dacă mă întrebați pe mine, răspunsul este, cu siguranță, nu. Nu este militărie. Aș spune că este un instrument extrem de util, dar care în egală măsură poate veni la pachet și cu dezavantaje/inconveniente.

Alina Matei: Semnătura electronică, un fel de ”Ana are mere” pentru orice persoană, este printre primele instrumente pe care le-a adus Dreptul internetului? În ceea ce mă privește, semnătura electronică certSIGN îmi dovedește zilnic că nu se poate fără ea.

Elena Lazăr: Răspunsul meu preferat când vine vorba de chestiuni de drept, depinde. Am putea spune că reprezintă într-adevăr printre primele instrumente, dacă nu ne raportăm la definiția ei de azi (incluzând aici aspectele tehnice). Spre exemplu în anii 80, anumite companii considerau drept semnătură electronică, imaginea semnăturii de mână scrisă pe o pagină/document, transmisă în format electronic.

Și da, cu siguranță se dovedește extrem de utilă în zilele noastre și ne ușurează destul de mult viața, însă din păcate nu este atât de folosită pe cât ar trebui. Mai mult, mi se întâmplă adesea să nu îmi fie acceptat un document semnat electronic, transmis la o instanță și să mi se ceară originalul. 😊

Alina Matei: Ultima carte citită și ce cărți ați lua pe o insulă pustie?

Elena Lazăr: Ultima carte citită? Una legată de dreptul internetului desigur, mai specific de IA- Regulating Artificial Intelligence de Thomas Wischmeyer și Timo Rademacher

Dacă ne referim la beletristică – Atomic Habits de James Clear.

Ce cărți aș lua pe o insulă pustie? Cu siguranță tot pe cele de drept și noi tehnologii. 😊 Pentru simplu motiv că nu aș rezista prea mult pe o insulă pustie, oricât de minunată ar fi ea. Sunt o persoană extrem de dinamică. Așa că m-aș gândi la viitoare proiecte/cărți de scris, chiar și pe o insulă pustie.

Alina Matei: Un mesaj pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J. 😊

Elena Lazăr: Să facă ceea ce le place și să își urmeze pasiunile. Știți doar ce se spune – “If you love what you do, you’ll never work a day in your life.

Și desigur, să nu uite și să se destindă și să se bucure de viață. Life is not all about work.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Elena Lazăr: Cu mult drag!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro