Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul persoanelor încarcerate de a efectua convorbiri telefonice. Aspecte mai puțin cunoscute (I)
06.09.2021 | Zsolt ERLI

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Zsolt Erli

Zsolt Erli

Printre principiile fundamentale care se regăsesc în preambulul Recomandării Comitetului de Miniștri ai Statelor Membre, referitoare la Regulile Penitenciare Europene REC(2006)2[1], întâlnim că viață carcerală trebuie să se apropie cât mai mult posibil de aspectele pozitive ale vieții din exteriorul penitenciarului iar restricțiile impuse deținuților trebuie reduse la strictul necesar și proporționate cu obiective legitime care au dus la impunerea lor.

De asemenea, trebuie încurajată comunicarea, cât mai des posibil „prin corespondență, telefon sau alte mijloace de comunicare cu familiile lor, terțe persoane și reprezentanții organismelor exterioare, precum și să primească vizite de la aceste persoane.”[2]

Curtea Europeană a Drepturilor Omului este constantă în jurisprudența sa și, într-o notă generală, spune că atunci când se discută regimul juridic al executării pedepselor private de libertate, aspectul esențial care trebuie să guverneze este că aplicarea dispozițiilor Convenției nu se oprește la poarta închisorilor, ci cuprinde cu interpretări potrivite, și acest spațiu[3]. Tot ea a statuat că art. 8 nu poate fi interpretat ca garantând deținuților dreptul de a efectua apeluri telefonice, în special în cazul în care facilitățile de contact prin corespondență sunt disponibile și adecvate[4]. Însă, când acesta este recunoscut în dreptul intern, el trebuie să corespundă art. 8 din Convenție.

Legea nr. 245/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor private de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal[5] recunoaște, în cadrul art. 65, dreptul persoanelor deținute de a efectua convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare. Acest articol a fost completat prin Legea nr. 169/2017[6], stipulându-se caracterul confidențial al acestor convorbiri telefonice. Cu referire la acest caracter sunt multe de spus și prea puține pozitive și vor fi dezvoltate într-un alt articol.

Aspectele care privesc exercitarea dreptului la convorbiri telefonice sunt reglementate prin legislația secundară, art. 133 din Hotărârea Guvernului nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013[7] prevede condițiile, numărul persoanelor ce pot fi contactate, numărul și durata apelurilor telefonice. De asemenea, potrivit art. 133 alin. (4) din același text normativ, procedura de selecție a operatorilor serviciilor telefonice necesare  exercitării dreptului deținuților la convorbiri telefonice, categoriile de servicii de telefonie și condițiile de furnizare a acestora se reglementează prin decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În acest sens, a fost adoptată Decizia nr. 463/2017[8] privind aprobarea Procedurii de selecție a operatorilor serviciilor de telefonie necesare exercitării dreptului deținuților la convorbiri telefonice, categoriile de servicii de telefonie și condițiile de furnizare a acestora.

Condițiile tehnice necesare exercitării dreptului la convorbiri telefonice al deținuților din unitățile penitenciare sunt asigurate prin inițierea de către fiecare unitate penitenciară a unei proceduri de achiziție de servicii de telefonie pentru deținuți în urma căreia se încheie un contract cu un operator economic furnizor de astfel de servicii.

Sistemul penitenciar din România cuprinde 34 de unități penitenciare și 6 penitenciare – spital. Iar pentru toate acestea, surprinzător, există un singur furnizor de servicii electronice de telefonie. Societatea comercială a fost înființată în anul 2012 și are sediul social într-un apartament din București. Tarifele practicate de această companie diferă de la o unitate penitenciară la alta, mai ales în cazul tarifului pentru rețeaua fixă România.

Acest aspect discriminatoriu este posibil deoarece Decizia ANP 463/2017 prevede „că operatorul de telefonie ofertează tarifele de telefonie fără a depăși media tarifelor de telefonie la cartelele PrePay pe tipuri de rețele de telefonie practicate de operatorii naționali de telefonie la momentul întocmirii documentației de atribuire. Media tarifelor de telefonie la cartelele PrePay pe tipuri de telefonie se calculează de către unitatea penitenciară și se comunică aferenților prin documentația de atribuire.”

Datorită acestor norme de lucru, se ajunge la situația în care un deținut încarcerat la Peniteciarul Miercurea Ciuc plătește un tarif de 0.08 lei TVA inclus/minut în rețeaua fixă din România, cel încarcerat la Penitenciarul Gherla are un cost de 0.19 lei TVA inclus/minut în rețeaua fixă, iar cel încarcerat la Penitenciar Oradea de 0.35 lei TVA inclus/minut în rețeaua fixă din România. Despre aceste aspecte, există recomandări ale Avocatului Poporului încă din anul 2015, ce privesc, pe o parte, scăderea acestor tarife, iar pe de altă parte, uniformizarea lor. Tot din 2015, Administrația Națională a Penitenciarelor a rămas pasivă la aceste recomandări.

O persoană privată de libertate încarcerată într-o închisoare din România, are dreptul de a efectua convorbiri telefonice, într-o zi, în limita a maxim 60 de minute (excepție fac persoanele clasificate la regimul de executare de maximă siguranță, care au o limită de 30 de minute/zi). Media tarifului practicat de acest furnizor unic pentru rețeaua mobile din România este de 0.58 lei TVA inclus/minut.

Astfel, dacă un deținut alege să păstreze legătura telefonic cu familia și aparținătorii săi, vorbind zilnic în limita a 60 de minute în rețetele de telefonie mobile, acesta va avea nevoie de aproximativ 35 de lei/zi și de 1050 lei/lună.

În lumina acestor aspecte, devine mai ușor să înțelegem de ce există un singur furnizor de astfel de servicii în sistemul penitenciar românesc. Este un sistem care a fost extrem de criticat în ultimii ani și care are nevoie urgentă de o transparentizare radicală.


[1] Adoptată de Comitetul de Miniștri la data de 11 ianuarie 2006, în timpul celei de a 952-a reuniuni a Miniștrilor Delegați.
[2] Recomandarea Comitetului de Miniștri ai Statelor Membre, referitoare la Regulile  penitenciare Europene REC(2006)2 24- Contact cu exteriorul, pct. 1.
[3] Corneliu Bîrsan, Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Comentariu pe articole, Editura All Beck, București 2005, p. 648.
[4] Cauza A.B. împotriva Țărilor de Jos nr. 37328/97, parag. 92 și 93.
[5] M. Of. al României, Partea I, nr. 514 din 14 august 2013.
[6] Legea nr. 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 publicată în M. Of. al României Partea I, nr 571 din 18 iulie 2017.
[7] Hotărârea nr. 157/2016 din 10 martie 2016, M. Of. al României Partea I, nr. 544.
[8] Publicată în M. Of. al României Partea I, nr. 244 din 7 aprilie 2017.


Student Zsolt Erli, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
În executarea unei pedepse privative de libertate de 30 de ani, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune, încarcerat în Penitenciarul Oradea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti