« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Începutul prescripției în cazul acțiunilor în despăgubiri ca urmare a accidentelor rutiere
09.09.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul acțiunilor în despăgubiri rezultate în urma unor accidente rutiere, din perspectiva art. 8 din Decretul nr. 167/1958 (prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită, începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea) începutul prescripţiei poate să opereze la momente diferite, în raport cu fiecare situaţie de fapt ce rezultă din probele administrate. Așadar, nu se poate considera că art. 8 din Decret reglementează obiectiv un singur moment pe care instanţa îl poate avea în vedere la stabilirea momentului de început al prescripţiei, fiind circumstanţe subiective ce trebuie analizate de către instanţa de judecată în determinarea acestui moment. (Decizia nr. 2395 din 24 noiembrie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Notă: Decretul nr. 167/1958 a fost abrogat prin Legea nr. 71/2011 și înlocuit de Codul civil din 2009.

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD