Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Începutul prescripției în cazul acțiunilor în despăgubiri ca urmare a accidentelor rutiere
09.09.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul acțiunilor în despăgubiri rezultate în urma unor accidente rutiere, din perspectiva art. 8 din Decretul nr. 167/1958 (prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită, începe să curgă de la data când păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel care răspunde de ea) începutul prescripţiei poate să opereze la momente diferite, în raport cu fiecare situaţie de fapt ce rezultă din probele administrate. Așadar, nu se poate considera că art. 8 din Decret reglementează obiectiv un singur moment pe care instanţa îl poate avea în vedere la stabilirea momentului de început al prescripţiei, fiind circumstanţe subiective ce trebuie analizate de către instanţa de judecată în determinarea acestui moment. (Decizia nr. 2395 din 24 noiembrie 2020, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Notă: Decretul nr. 167/1958 a fost abrogat prin Legea nr. 71/2011 și înlocuit de Codul civil din 2009.

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti