Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Standarde de cost pentru pentru obiectivele de investiții prevăzute în programul „Anghel Saligny” | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
22.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 905 din 21 septembrie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 1.321/2021 pentru aprobarea standardelor de cost aferente obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a)-c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”.

Se aprobă standardele de cost pentru obiectivele de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) -c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”.

Art. 4 alin. (1) lit. a) -c) din OUG nr. 95/2021
În cadrul programului se pot realiza obiective de investiții care constau în realizarea de construcții noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinație, protejare, restaurare, conservare la construcții existente și care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele categorii de investiții:
a) alimentări cu apă și stații de tratare a apei;
b) sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale;
c) drumurile publice clasificate și încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, precum și variante ocolitoare ale localităților;

Standardul de cost aferent obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 este de 1.250 euro/locuitor, calculat ca raport între valoarea obiectivului de investiții, fără TVA, și populația care va beneficia de acesta, potrivit documentației tehnico-economice aprobate, conform legii, depusă în scopul finanțării prin program, și nu prin luarea în calcul a întregii populații a localității ori a sistemului.

Standardul de cost aferent obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), cu excepția sistemelor de canalizare pluvială și a sistemelor de captare a apelor pluviale, din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 este de 2.500 euro/locuitor echivalent, calculat ca raport între valoarea obiectivului de investiții, fără TVA, și populația echivalentă care va beneficia de acesta, potrivit documentației tehnicoeconomice aprobate, conform legii, depusă în scopul finanțării prin program, și nu prin luarea în calcul a întregii populații a aglomerării, astfel cum este definită la art. 2 pct. 8 din Normele tehnice privind colectarea, epurarea și evacuarea apelor uzate urbane, NTPA-011, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare.

Standardele de cost aferente obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 se determină prin raportarea valorii obiectivului de investiții, fără TVA, la lungimea preconizată și sunt:Cursul euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României, valabil la data elaborării/actualizării, după caz, a documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții care se finanțează prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”.

Intrare în vigoare: 21 septembrie 2021

***

Miercuri, 8 septembrie 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a supus consultării publice proiectul de act normativ care urmează să reglementeze standardele de cost pe locuitor și pe kilometru, pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă, canalizare și drumuri finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, potrivit unui comunicat.

Cseke Attila: „Propunerea Ministerului Dezvoltării, după trei ani de lipsă de reglementare în acest domeniu, este de a prelua standardele de cost utilizate în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru tipurile de investiții unde au fost stabilite astfel de standarde. Actul normativ prin care s-a adoptat programul „Anghel Saligny” prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard și 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind rețelele de gaze, care urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și al ministrului energiei.

Astfel, pentru rețelele de apă și canalizare, proiectul de act normativ prevede standardele de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene. Costul standard al rețelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al  rețelelor de canalizare este de maxim 2.500 pe locuitor.

În cazul drumurilor, unde nu există standarde de cost utilizate pentru proiectele finanțate din fonduri europene, costul standard este calculat pe baza celor stabilite în 2010 și abrogate în 2018, ajustate cu creșterile de preț la nivel mondial al materialelor de construcții, stabilite de Institutul Național de Statistică – explică ministrul. Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro. Prețul unui kilometru de drum județean nu poate depăși 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcție de numărul de benzi și tipul carosabilului pot avea prețuri standard între maxim 2,12 și maxim 6,34 milioane de euro.

***

Miercuri, 8 septembrie 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea standardelor de cost aferente obiectivelor de investiții prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”.

:: Proiectul
:: Referat de aprobare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti