Refuzul de a transporta persoane cu handicap devine contravenție
3 septembrie 2024 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial, Partea I nr. 882 din 2 septembrie 2024 a fost publicată Hotărârea nr. 1073/2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.017/2018.
Intrare în vigoare: 2 septembrie 2024
***
Guvernul României, în cadrul ședinței din 28 august 2024, a adoptat Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.
Actul normativ reglementează modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap, având ca scop principal eliminarea refuzurilor de furnizare a acestui serviciu.
Conform noii reglementări, operatorii de transport sunt obligați să accepte biletele de călătorie gratuite, indiferent de județul care le-a emis, și să le deconteze la DGASPC-ul din județul unde începe călătoria sau la orice alt DGASPC cu care operatorul are o convenție pe ruta respectivă. Modalitatea de decontare și transferurile financiare vor fi stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Actul normativ urmărește, de asemenea, asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități prin utilizarea cardurilor de carburant emise de unitățile verificate și autorizate de Ministerul Finanțelor.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie 2024 ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Totodată, sunt definite structurile care pot emite aceste carduri și condițiile în care DGASPC-urile pot încheia contracte de achiziție. Procedura de autorizare a unităților emitente este simplificată pentru operatorii economici care dețin deja o autorizație de funcționare pentru emiterea biletelor de valoare conform Legii nr. 165/2018, fiind necesară doar notificarea Ministerului Finanțelor. Astfel, autorizația obținută va avea aceeași valabilitate ca cea existentă.
Refuzul de a asigura serviciile de transport gratuit pentru persoanele cu handicap va fi considerat contravenție, sancționabilă cu o amendă între 10 și 20 de puncte de amendă. Această măsură este menită să garanteze respectarea drepturilor acestor persoane și accesul lor neîngrădit la transport interurban gratuit.
***
Miercuri, 28 august 2024, Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, la începutul ședinței de Guvern, a declarat: „Sprijinim persoanele cu dizabilități cu un nou mod de acordare a dreptului la transport interurban gratuit. Scopul este de a elimina refuzul furnizorilor serviciului de transport. Refuzul de a transporta persoane cu handicap devine contravenție și propunem amenzi dure ca să descurajăm acest fenomen.”
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |