Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Inaugurarea noului Palat de Justiție din Ploiești. O realizare istorică mult așteptată


13.09.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Noul Palat de Justiție din Ploiești (Palatul de Justiție Prahova), al doilea cel mai mare edificiu din România care găzduiește instanțe de judecată, a fost inaugurat miercuri, 8 septembrie 2021, în prezența premierului Florin Cîțu, a ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode, și a Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Bogdan Mateescu, la 25 de ani de la începerea lucrărilor și la 27 de ani de la demararea proiectului.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Curtea de Apel Ploieşti, la festivitatea de inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputaţilor şi Senatului României, Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean Prahova şi Primăriei Ploieşti, Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Prahova, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care se desfăşoară relaţii interinstituţionale, dar şi întregul colectiv al Curţii de Apel Ploieşti şi Tribunalului Prahova şi preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţia acesteia.

Construcția, situată pe strada Gheorghe Doja din Ploieşti, a costat aproape 46 de milioane de lei (proiectarea și edificarea) și va rămâne în istorie drept unul dintre cele mai de durată proiecte publice din țară, aceasta fiind dată în folosință după un sfert de secol de la turnarea fundației.
Clădirea va găzdui cele mai importante instanțe din Prahova, Curtea de Apel Ploiești, care deservește trei județe, Prahova, Buzău și Dâmbovița, și Tribunalul Prahova.

În deschiderea ceremoniei, care poate fi vizionată aici, a fost intonat Imnul Național, după care Părintele Aurelian Frusinoiu, Parohul Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” („Independenței”) din Ploiești a rostit o rugăciune de binecuvântare.
În cadrul festivității au rostit alocuțiuni jud. Andra Corina Botez, președintele Curții de Apel Ploiești, Florin Vasile Cîțu, primul-ministru al Guvernului, Lucian Nicolae Bode, ministrul interimar al Justiției, jud. Mihai Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Robert Marius Cazanciuc, membru al Senatului și fost ministru al Justiției, Simona Maya Teodoroiu, membru al Camerei Deputaților și fost judecător la Curtea Constituțională, Emanuela Maria Antonescu, decanul Baroului Prahova, și jud. Crina Mihaela Letea, președintele Tribunalului Prahova.
Totodată, a fost vizionat un documentar cuprinzând un colaj de imagini edificatoare ce reflectă trecutul și prezentul infrastructurii justiției prahovene, film care poate fi vizionat aici.

Până la evenimentul relatat, toate instanțele din Prahova au funcționat în spații improprii, subdimensionate, neprimitoare, chiar insalubre, și în clădiri închiriate.
Astfel, Curtea de Apel Ploieşti şi-a ţinut şedinţele şi păstrat arhiva în Palatul Culturii din Ploiești, cândva Palat de Justiție, unde actualmente se mai află Biblioteca Judeţeană, două muzee și Centrul Cultural Județean Prahova.
În lipsa unui sediu propriu, Tribunalul Prahova a fost în situaţia în care diversele secţii ale instanţei au funcţionat în clădiri diferite. Astfel, secţiile civilă şi penală au activat într-o clădire care a aparţinut OMV-Petrom şi care a fost cumpărată de o firmă ce aparţine Consiliului Local Ploieşti, care ulterior a închiriat clădirea Tribunalului. Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Prahova a funcţionat într-o altă clădire din centrul Ploieştiului şi chiar în sediul unui mall. Arhiva unde sunt depozitate dosarele vechi sau de mari dimensiuni se afla într-o clădire separată, la periferia orașului. Astfel, pentru a avea acces la dosare, grefierii sau judecătorii solicitau serviciile unor camioane pentru a aduce documentele la instanță sau la grefă, iar avocaţii şi justiţiabilii s-au plimbat din sediu în sediu, în funcţie de situaţie.

Acele vremuri au fost evocate de jud. Andra Botez în discursul de la ceremonia inaugurală ca reprezentând „27 de ani în care atât justițiabilii cât și cei care lucrează în Justiţia prahoveană au avut de suportat condiţii vitrege, de neconceput şi de neacceptat într-o ţară europeană care dorește să aibă o justiție independentă, demnă și eficientă. (…) Inaugurarea acestui edificiu al Justiției înseamnă un pas în plus spre normalizare.”

La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus: „Vorbim de 22 de ani şi o singură clădire. 22 de ani pentru această construcţie şi 28 de miniştri. Cred că, şi o să fiu foarte ferm aici, aşa ceva nu mai poate fi tolerat”.

Noul Palat de Justiție are o suprafață construită de 20.000 de metri pătraţi, o suprafață utilă de 16.000 metri pătraţi şi cinci etaje, fiind al doilea din țară ca mărime după cel din București. Clădirea este proiectată să deservească 2.700 de persoane pe zi și 650.000 pe an, urmând să fie judecate peste 35.000 de dosare anual, Curtea de Apel Ploiești beneficiind de 6 săli de judecată, iar Tribunalul Prahova de 7 astfel de săli.

Demisolul clădirii este un nivel comun pentru Tribunal și Curtea de Apel, cuprinzând spații tehnice, arhive vechi, spații arest, magazii.
La parter si mezanin se găsesc sala pașilor pierduți, săli de judecată și deliberare, arhive curente, registraturi, server, bibliotecă, spații de protocol, oficii, camere avocați si procurori și birouri personal Tribunal.
La etajele 1 si 2 sunt săli de judecata, arhive curente și birouri personal Curte de Apel.
La etajul 3 sunt birourile grefierilor și judecătorilor, un cabinet medical și oficii Tribunal.
La etajele 4 și 5 sunt birourile grefierilor și judecătorilor Curții de Apel.

Proiectul acestui palat modern a fost început în octombrie 1994, prin semnarea contractului de proiectare, terenul fiind pus la dispoziţie în același an de către Consiliul Local Ploieşti, iar primii indicatori tehnico-economici au fost aprobați în 1996, an în care a fost emis și ordinul de începere a lucrărilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, deși durata de execuție inițială era de 36 de luni, antreprenorul general a executat lucrări, în mod constant, până în anul 2007, când a intervenit insolvența, iar apoi, cu întreruperi, până în 2011, când lucrările au fost complet oprite.

Construcția Palatului a început în anul 1996, în timpul mandatului ministrului Ion Predescu. Conform proiectului inițial, clădirea trebuia finalizată în patru ani, adică în 2000. Întârzierile au fost cauzate de lipsa fondurilor, MJ neputând asigura costurile necesare proiectului ani de zile, iar când problema banilor s-a rezolvat, constructorul antamat și-a anunțat falimentul. Timp de zece ani nu s-a mai lucrat nimic pe șantier. Abia în 2010 lucrările au fost reluate, dar după doi ani șantierul se poticnește din nou din cauza unor probleme procedurale. Proiectul inițial nu mai răspundea normelor europene și a trebuit regândit.

În anul 2012 a fost actualizată valoarea investiției, iar un an mai târziu s-a stabilit sursa de finanțare, aceasta realizându-se din fondurile alocate „Proiectului privind reforma sistemului judiciar”.
„În 2013, a fost încheiat un amendament la contractul de proiectare dintre MJ-DIPFIE și SC IPCT SA, prin care s-a renunțat la unul dintre obiectivele avute inițial în program, anume Palatul de Justiție Turda, în locul acestuia fiind inclus Palatul de Justiție Prahova. Astfel, acest obiectiv a fost preluat de către DIPFIE, structură/direcție în cadrul MJ specializată în implementarea proiectelor finanțate din împrumuturi BIRD care a supervizat, în întregime, reproiectarea, contractarea prin licitație a lucrărilor de executat conform reproiectării și execuția acestor lucrări, precum și asigurarea dirigenției de șantier. La acel moment, obiectivul era realizat în proporție de aproximativ 40%, fiind executată doar structura de rezistență și pereții neportanți, în proporție de aproximativ 95%. De asemenea, erau executate șape ale pardoselilor și tencuieli de pereți, doar în anumite spații/încăperi, însă au fost demolate și refăcute ulterior, prin contractul de lucrări încheiat cu actualul antreprenor general, din cauza nivelului calitativ neconform”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Lucrările au fost din nou reluate în 2015, în perioada în care ministrul Justiției era Robert Cazanciuc, acesta anunțând la acea dată că șantierul se va redeschide, iar proiectul se va finaliza în 2017, dar nici acest termen nu a fost respectat.
”În anul 2016 s-au demarat lucrările de execuție în baza proiectului tehnic întocmit de S.C. IPCT S.A. Bucureşti, finanţate prin Acordul de Împrumut nr. 4811 – RO încheiat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ratificat prin Legea nr. 205/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Contractul de execuție a fost încheiat în data de 02.12.2015 de Ministerul Justiției cu S.C. Rotary Construcții S.R.L. București, termenul de execuție a lucrărilor fiind de 18 luni de la data începerii acestora, respectiv 15.01.2016. În urma unei noi revendicări termenul de finalizare a Palatului de Justiție Prahova a fost modificat în 05.12.2019”, conform informațiilor postate pe site-ul Curții de Apel Ploiești.

A mai fost nevoie de încă un an și jumătate pentru ca întreaga construcție a Palatului de Justiție din Ploiești să fie finalizată.

Momentele festive desfășurate la Ploiești săptămâna trecută au reprezentat încununarea binemeritată a unor așteptări și strădanii de trei decenii a justițiabililor și comunității juridice de pe raza acestei Curți pentru a avea un Palat al Justiției așa cum se cuvine pentru secolul XXI.
Marcând o continuitate istorică de principii și aspirații, Președintele Curții de Apel Ploiești, jud. Andra Botez, și-a încheiat discursul susmenționat evocând cuvintele memorabile rostite de Regele Carol al II-lea la ceremonia inaugurării fostului Palat de Justiție (actualmente, Palatul Culturii) din Ploiești, a cărui edificare a durat tot 27 de ani: „Inaugurând astăzi acest frumos locaş, care este o podoabă a municipiului Ploieşti, sunt fericit că în el se vor adăposti aceia care au chemarea de a împărţi dreptatea. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro