Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre actualitatea trecutului. The twenty years’ crisis de Edward Hallet Carr
14.09.2021 | Alexandra BURDULEA

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra Burdulea

Alexandra Burdulea

Publicată în anul 1939, The twenty years’ crisis este prezentată ca o introducere în studiul relațiilor internaționale[1]. Cu toate că tratează conceptele și orientările politice predominante ale lumii interbelice, să ne rezumăm în descrierea ei doar ca la o lucrare de istorie sau relații internaționale ar fi nedrept. Pe parcursul lecturii, cititorul descoperă o analiză a unor concepte fundamentale ale dreptului internațional, prezentate de autor într-un mod aproape antagonic precum: utopia și realismul sau moralitatea și puterea. Viziunea lui Carr apare și mai fascinantă dacă ne amintim de faptul că ea a fost concepută între anii 1938 – 1939 și publicată la doar două luni de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Citind această carte, am avut de multe ori nevoie să îmi reamintesc acest aspect, având în vedere faptul că autorul folosește un ton detașat, de o claritate și erudiție istorică care trădează doar pe alocuri urgența schimbării impusă de istorie. As preciza aici faptul că în prefața celei de-a doua ediții publicată în anul 1945, Edward Carr menționează că o reeditare a volumului în lumina evenimentelor ce au urmat ar duce la modificarea sa substanțială, până la crearea unei noi lucrări, finalitate pe care nu o dorește. Cartea apare, așadar, ca o mărturie a acelor timpuri, pe care autorul o păstrează “with the better conscience” aproape în totalitate astfel cum a fost concepută inițial.[2]

În prima parte a lucrării este descris mecanismul prin intermediul căruia relațiile internaționale s-au transformat într-o veritabilă știință care, deși pare abstractă și intangibilă, este modelată de fiecare dintre noi zilnic. Teza lui Carr, confirmată, în opinia mea, nu de puține ori de-a lungul timpului, este că moralitatea sau puterea nu pot fi măsurate aplicând relațiilor internaționale același standarde pe care le-am folosi cu privire la indivizi, fapt ce face necesară reevaluarea și transformarea gândirii academice clasice. În optica lui, dezbaterea se poartă între realism și idealism, caracterizate prin cele două abordări, respectiv “the inclination to deduce what should be from what was and what is”[3] și “the inclination to ignore what was and what is in contemplation of what should be”[4]. Acest antagonism se manifestă asemănător unui pendul care se mișcă în mod constant în căutarea echilibrului, nereușind vreodată să îl atingă.

Cea de a doua parte se concentrează asupra modului în care se desfășoară raporturile între state, criticând viziunea idealistă pentru neajunsul de a pierde din vedere factorul puterii  în încercarea de a preveni un nou război mondial. În acest sens, ni se dezvăluie ceea ce Carr consideră componentele puterii internaționale într-o manieră care m-a surprins prin actualitate, în ciuda faptului că discuția are în vedere evenimentele secolului trecut (spre exemplu, în analiza sa asupra impactului opiniei publice ca element al puterii internaționale, Carr ne vorbește despre media, transfigurată în imense corporații care sunt prea puternice și necesare comunității ca să poată rămâne pe deplin independente și care aleg cooperarea voluntară cu statul ca o alternativă la cenzura impusă de acesta).

Cu toate că orientarea sa spre realism este evidentă, Carr critică noțiunea de politică a puterii acuzând-o că nu lasă loc pentru etică și moralitate în relațiile internaționale. O astfel de gândire nu ar putea conduce, în opinia sa, la soluția pe care o caută “the makers of the coming peace”, cărora le adresează acest volum.

3 Citate preferate

„To make the harmonisation of interests the goal of political action is not the same thing as to postulate that a natural harmony of interests exists; and it is this latter postuate which has caused so much confusion in international thinking.[5]

„It is significant that our historical judgements, except those relating to a past which we can ourselves remember as the present, always appear to start from the presupposition that things could not have turned out otherwise than they did.[6]

The human will continue to seek an escape from the logical consequences of realism in the vision of an international order, which, as soon as it crystallises itself into concrete political form, becomes tainted with self-interest and hypocrisy, and must once more be attacked with the instruments of realism.”[7]

Ce mi-a plăcut

Edward Carr mi-a lăsat impresia unui scriitor îndrăzneț, care oferă o doză de realitate specifică unei epoci în care îngrijorările cotidiene pentru noțiuni precum corectitudinea politică nu-și au locul. El nu se sfiește să citeze lucrări precum Mein Kampf pentru ca apoi să te poarte prin scrierile lui Francis Bacon sau discursurile lui Woodrow Wilson. Am simțit în timpul lecturii vocea profesorului care încearcă să deschidă mintea studenților săi spre gândirea critică, care explorează dedesubturile unei idei pentru ca, abia apoi, să se pronunțe asupra ei. Cred că această carte este la fel de relevantă astăzi precum era la momentul publicării.

Ce nu mi-a plăcut

În ciuda dimensiunilor ei reduse, cartea poate părea pe alocuri greoaie, cu pasaje care te fac să pierzi din elanul pe care îl dobândești citind introducerea. Acest lucru se datorează într-o mare măsură faptului că Edward Carr se adresează cititorilor săi din postura vorbitorului nativ de limba engleză din Marea Britanie, limbaj care, în lipsa unei traduceri a lucrării în limba română te pun față în față cu o provocare, de cele mai multe ori plăcută, de a-ți extinde vocabularul odată cu ideile. De asemenea, referințele la unele tratate sau evenimente mai puțin cunoscute fac necesară documentarea pentru a urmări argumentarea, însă Carr își răsplătește pe deplin cititorii pentru acest efort.


[1] Edward H. Carr, The twenty years’crisis 1919 – 1939, An introduction to the Study of International Relations, Harper Collins Publishers, 2001, ISBN-10: ‎0061311227 (disponibilă aici);
[2] Edward, Carr, op. cit, Prefața celei de-a doua ediții;
[3] Edward, Carr, op. cit, pg. 11;
[4] Idem;
[5] Edward, Carr, op. cit, pg. 51: A face din armonizarea intereselor un scop al acțiunii politice nu este același lucru cu a susține că există o armonie naturală a intereselor; și tocmai această ultimă afirmație este cea care a provocat atâta confuzie în gândirea internațională.
[6] Edward, Carr, op. cit, pg. 67: Este important faptul că judecățile noastre istorice, cu excepția celor referitoare la un trecut pe care noi înșine ni-l putem aminti ca un prezent, par să pornească întotdeauna de la presupunerea că lucrurile nu ar fi putut să se întâmple altfel decât s-au petrecut.
[7] Edward, Carr, op. cit, pg. 93: Omul va continua să caute o scăpare de la consecințele logice ale realismului în ideea unei ordini internaționale, care, de îndată ce se cristalizează concretă din punct de vedere politic, este contaminată de interes și ipocrizie și trebuie atacată din nou cu instrumentele realismului.


Av. drd. Alexandra Burdulea, HAȚEGAN ATTORNEYS

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti