« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Tabloul de bord al UE privind justiția – 2021
14.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 14 septembrie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității Tabloul de bord al UE privind justiția – 2021.

Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție: „Cea de-a noua ediție a tabloului de bord al UE privind justiția vine într-un moment în care se acordă o atenție sporită statului de drept în întreaga Uniune Europeană. Pe parcursul unui an marcat de o profundă criză globală în domeniul sănătății, sistemele de justiție ale UE au fost testate, iar importanța sistemelor de justiție efective pentru statul de drept și protecția drepturilor fundamentale a fost demonstrată în mod clar.

În paralel cu raportul anual privind statul de drept, a doua ediție urmând a fi publicată în acest an, tabloul de bord al UE privind justiția prezintă evoluțiile statului de drept din statele membre ale

UE. Ambele inițiative sunt elemente esențiale ale politicii UE privind statul de drept, oferind perspective diferite. Raportul privind statul de drept include o analiză calitativă a evoluțiilor majore din statele membre specifică fiecărei țări. Acesta beneficiază de analiza cantitativă a tabloului de bord, în cadrul căreia cititorul poate face zoom asupra sistemelor naționale de justiție și poate informa cu privire la independența, calitatea și eficiența acestora.

Tabloul de bord din 2021 completează edițiile anterioare cu date privind aceste trei elemente-cheie ale sistemelor naționale de justiție. Cu toate acestea, ca răspuns la nevoia actuală de informații privind statul de drept și pentru monitorizarea planurilor naționale de redresare și reziliență, ediția din acest an merge mai departe. Există noi indicatori privind digitalizarea sistemelor de justiție, independența judecătorilor naționali supremi, autonomia serviciilor de urmărire penală și independența avocaților și barourilor. Tabloul de bord din 2021 prezintă, de asemenea, informații cu privire la modul în care instanțele supreme naționale și-au adaptat procedurile pentru a răspunde pandemiei COVID-19.

Ca și în anii precedenți, tabloul de bord este rezultatul unei bune colaborări între numeroase instituții și persoane. Doresc să aduc un omagiu aici excelentei cooperări dintre Comisia Europeană și grupul de persoane de contact pentru sistemele naționale de justiție, judecători și procurori din statele membre, Comisia Europeană pentru eficiența justiției din cadrul Consiliului Europei (CEPEJ), Rețeaua europeană a Consiliilor judiciare (ENCJ), Rețeaua președinților Curților Supreme de Justiție din UE (NPSJC) și Asociația Consiliilor de stat și a jurisdicțiilor administrative supreme din UE (ACA-Europa).

După cum arată tabloul de bord al UE privind justiția din 2021, eficacitatea sistemelor de justiție din UE s-a îmbunătățit încă o dată în marea majoritate a statelor membre. În același timp, există provocări în unele state membre în ceea ce priveşte asigurarea încrederii depline a cetățenilor în sistemele lor juridice naționale, în special în cazul în care statutul, poziția și, în cele din urmă, independența judecătorilor este în pericol. Nu trebuie subestimată importanța existenței acestor date. Tabloul de bord îmbogățește înțelegerea deficiențelor și provocărilor la nivel național, dar, în egală măsură, informează cu privire la tendințele pozitive și bunele practici care pot fi urmate de alții. Acest lucru ar trebui să alimenteze dialogul dintre statele membre, să le sprijine în învățarea reciprocă și asistența reciprocă și, în cele din urmă, să îmbunătățească statul de drept în Uniunea Europeană.”

:: Raportul (limba română)

 
Secţiuni: Anunțuri, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD