Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Ad defensionem Judex
15.09.2021 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Un justițiabil cu experiență s-a plâns Inspecției Judiciare cu privire la conduita unui judecător față de ea, în ședința de judecată, împrejurare care a devenit publică aici.

Exprimările incriminate: ,,Nu v-a întrebat nimeni, doamnă. Dumneavoastră unde aveţi impresia că vă aflaţi aici? Aveţi impresia că vă aflaţi în presă sau unde credeţi că vă aflaţi aici? V-am dat cuvântul?” ,,Doamna […], vă rog frumos, dacă mai scoateţi un cuvânt peste mine, când vorbesc eu, vă dau amenda maximă. Deci, vă rog frumos, nu sunteţi în presă aici, sunteţi într-o sală de judecată. Aşa merge treaba aici.”

2. Observații la firul ierbii:

– Judecătorul a intervenit solicitând justițiabilului să nu mai vorbească peste procuror, care primise cuvântul. Judecătorul nu putea să lase ca această împrejurare să perturbe desfășurarea firească a ședinței de judecată.

– Exprimările incriminate nu sunt nedemne sau sfidătoare, ci încearcă să mențină comportamentul justițiabilului în limitele unui comportament decent într-o sală de judecată. Exprimările incriminate nu conțin niciun fel de invective, imprecații sau cuvinte grele, dimpotrivă, discuția este civilizată, fermă dar civilizată. Fără  îndoială că este firesc ca, atunci când se impune, judecătorul să fie autoritar, întrucât păstrarea solemnității ședinței de judecată și respectarea ordinii la luarea cuvântului este esențială. Cuvintele incriminate au de două ori în cuprinsul lor expresia “vă rog frumos” și adresarea “doamnă”.

3. Experiența câtorva mii de ședințe de judecată, în 27 de ani de avocatură ca avocat pledant, mi-a demonstrat că atitudinea, în ce privește cuvintele și tonul, nu se încadrează în rândul excepțiilor, dimpotrivă, exprimă o normalitate: atunci când partea vorbește peste judecător sau peste procuror, discuțiile în fața instanței degenerează, astfel încât trebuie ca părții să i se atragă atenția, să fie frânat elanul agresiv. Elanul agresiv al unei părți nemulțumite este firesc, psihologic, însă la fel de firească este și intervenția judecătorului.

4. Întâmplarea face că l-am cunoscut pe judecător, cu ocazia unor evenimente științifice la care a participat, dezbaterile organizate de Societatea de Științe Juridice. Am apreciat pregătirea profesională excelentă și felul în care a participat la dezbateri ca speaker și, mai apoi, ca moderator, știința de carte, seriozitatea și moderația. În acest context, cred că este relevant pentru comunitatea juridică să cunoască și punctul de vedere alternativ celui publicat aici.

Av. dr. Andrei E. Săvescu, SSA

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO