Primul termen pentru taxa pe lux este în 30 septembrie. Proprietarii trebuie să o declare și să o plătească printr-o nouă declarație fiscală
2 septembrie 2024 | Filip Justin CUCUCunoscut sub denumirea de „taxa pe lux”, impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare, introdus în legislația fiscală prin Legea nr. 296/2023 și urmând să producă efecte începând din acest an, va trebui achitat în premieră în luna septembrie pentru clădirile rezidențiale de peste 2,5 milioane de lei. Ulterior, până la finalul acestui an, vor trebui achitate și impozitele suplimentare pentru vehiculele de peste 375.000 de lei.
Ce presupune mai exact „taxa pe lux”?
Taxa pe lux se aplică bunurilor care depășesc anumite plafoane de valoare:
– Vehiculele cu o valoare de achiziție individuală peste 375.000 de lei – aceste vehicule vor fi supuse unui impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei;
– Clădirile rezidențiale cu o valoare impozabilă peste 2,5 milioane de lei – proprietarii acestor clădiri vor fi obligați să plătească un impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea impozabilă și plafonul de 2,5 milioane lei.
Acest nou impozit este aplicabil în principal persoanelor fizice, care vor trebui să-l plătească atât pentru case, cât și pentru mașini. Totuși, nici persoanele juridice nu sunt scutite de plata lui, întrucât și societățile îl vor datora, însă doar pentru vehiculele de peste 375.000 de lei pe care le au în proprietate.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Procedura de declarare și plată
Ordinul ANAF nr. 3.738/2024, oficializat în luna iulie, introduce procedura de declarare și plată pentru acest impozit special, care va presupune depunerea unui nou formular fiscal, aprobat și el prin acest act normativ.
Este vorba despre declarația 216 care trebuie completată și transmisă către organul fiscal relevant (în funcție de raza teritorială în care este înregistrat proprietarul). Ordinul ANAF prevede două termene distincte pentru depunerea declarației și plata impozitului, în funcție de tipul bunului deținut:
– Pentru clădirile rezidențiale: Persoanele fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale cu o valoare impozabilă mai mare de 2,5 milioane lei trebuie să depună Declarația 216 și să plătească impozitul până la 30 septembrie a anului fiscal curent;
– Pentru vehicule: Persoanele fizice și juridice care au în proprietate autoturisme cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 lei trebuie să depună declarația și să plătească impozitul până la 31 decembrie a anului fiscal curent.
În ambele situații, declarația 216 se completează și se transmite electronic la organul fiscal în a cărei rază teritorială este arondat proprietarul, iar în caz de erori se pot depune declarații rectificative. Este important de precizat că deși depunerea acestuia este prevăzută a fi realizată prin mijloace electronice, până la acest moment, ANAF nu a publicat un formular electronic în format .xml pentru depunerea electronică, existând doar un model în cadrul Anexei nr. 1 și o formă electronică preliminară pe portalul ANAF.
Așa cum am precizat și în preambul, reamintim că impozitul special pentru bunurile de mare valoare, clădiri rezidențiale și autoturisme, a fost reglementat prin Legea 296/2023. Deși a intrat în vigoare doar de la 1 ianuarie 2024, pe parcursul acestui an el a fost modificat deja o dată. Mai exact, prin OUG nr. 43/2024, Guvernul României a amânat până la 30 septembrie aplicarea impozitului de 0,3% pentru clădirile cu valoare mai mare de 2,5 milioane lei, după ce termenul inițial pentru declararea și plata acestui impozit fusese stabilit pentru data de 30 aprilie. Această decizie a fost luată pentru a permite schimbul necesar de informații între primării și ANAF privind valoarea impozabilă a acestor bunuri. Este de urmărit care va fi capacitatea administrațiilor fiscale în a asigura aplicarea corectă și echitabilă a acestui impozit, având în vedere lacunele pe care ANAF le-a dovedit în materia digitalizării și a colaborării cu alte instituții ale statului român.
Noua „taxă pe lux” poate influența deciziile de achiziție și gestionare a activelor valoroase atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, și trebuie abordată strategic pentru a proteja interesele financiare pe termen lung. Pentru companii, acest impozit introduce o nouă dimensiune în gestionarea activelor considerate de lux. Este important ca operatorii economici să fie conștienți de obligațiile fiscale aferente și să implementeze măsuri interne pentru conformitatea cu noile reglementări, ceea ce poate include și revizuirea politicilor de achiziție de vehicule „înregistrate pe firmă”.
Filip Justin Cucu, Junior Tax Consultant BIRIŞ GORAN
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |