« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Andra Botez: Palatul de Justiție din Ploiești a fost temelia proiectului meu managerial
16.09.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Andra Botez

Andra Botez

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Andra Botez, președinta Curții de Apel Ploiești, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Toamna 2021 a venit cu inaugurarea noului sediu al Curții de Apel Ploiești, funcțional de la 1 septembrie. Clădirea arată excepțional din fotografia de pe site-ul Curții. O să vă rog să ne spuneți cum sunt sălile de judecată, birourile judecătorilor, ale grefierilor, arhivele, biblioteca din Palatul de Justiție Prahova.

Andra Botez: Inaugurarea noului sediu al celor două instanțe, Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova, a însemnat un moment extrem de important. Până la acest moment, condițiile în care personalul din justiție și-a desfășurat activitatea la Ploiești erau absolut de neacceptat într-o țară europeană unde se vorbește de justiție eficientă.

Noul sediu oferă săli de judecată spațioase, cu lumină naturală și mobilier adecvat acestei activități. În plus, există și o cameră pentru audierea minorilor, una pentru discuții între apărători și inculpații arestați, camere de consiliu, o bibliotecă bine garnisită, sală de conferință și multe altele care până acum au lipsit, deși erau necesare unei bune desfășurări a activității.

Dacă până acum personalul instanței a fost obligat să își desfășoare activitatea în condiții absolut insalubre (8-9 persoane într-un birou, fară lumină naturală și uneori fără aerisire), acum beneficiază de spații mari, cu lumină naturală și posibilitatea de a aerisi, ceea ce, deși pare de necrezut, până acum a fost doar la nivel de deziderat. Ca și apa caldă la locul de muncă.

Revenind la sălile de judecată, trebuie arătat că acestea sunt dotate cu camere de deliberare pentru completurile de judecată, iar în sălile penale au fost amenajate spații pentru ca inculpații arestați să se consulte cu apărătorii, ceea ce este un element în plus pentru garantarea exercițiului complet al dreptului la apărare. Practic, azi putem spune că poate fi asigurată acea solemnitate a ședinței de judecată care este generată și de condițiile în care aceasta se desfășoară.

Alina Matei: Pentru colegii avocați există spațiu dedicat?

Andra Botez: Am considerat și consider că relația magistratului cu apărătorul este una care trebuie să se bazeze, în primul rând, pe respect reciproc. Tocmai din această rațiune am considerat că se impune să acordăm avocaților nu una, ci două camere – câte una la nivelul fiecărei instanțe – unde aceștia să își poată desfășura parte din activitatea din instanță. Față de condițiile anterioare în care avocații și-au desfășurat activitatea în instanță este un mare pas înainte.

Alina Matei: În ceea ce privește dotările Palatului, la capitolul tehnologie care sunt noutățile?

Andra Botez: Pentru că suntem în anul 2021, când cerințele sunt extrem de ridicate, am luat măsurile care s-au impus ca noul sediu să fie dotat cu aparatură de ultimă generație. Au fost înlocuite toate sistemele informatice pe care instanțele le aveau (și, vă rog să mă credeți, că se lucra pe echipamente îmbătrânite, uzate tehnic și moral, unele chiar din anii 2007-2008). La acest moment, computerele, imprimantele, scanerele, copiatoarele, sistemele de video-conferință și toate celelalte sunt noi, oferind o premisă în plus pentru eficientizarea activității.

Alina Matei: Construirea unui sediu de instanță – din experiența dumneavoastră – cât ține de insistența și dorința conducerii instanței, cât de Ministerul Justiției și cât de noroc?

Andra Botez: Am preluat acest proiect în anul 2019, când toată lumea îl considera blocat. Terminarea și darea în folosință a acestui nou Palat de Justiție în mandatul meu a reprezentat piatra de temelie a proiectului meu managerial. La acel moment, după 25 de ani de „lucru”, proiectul, procentual, era realizat cam 70%. Știu, e greu de crezut! Și, cu atât mai greu de explicat!

A urmat o muncă titanică, de a fi vocală și de a aduce la cunoștință factorilor de decizie condițiile inumane în care se desfășura activitatea în cele două instanțe. Mai ales la Curtea de Apel unde personalul era lipsit de cele mai elementare condiții de muncă.

Am invitat și au venit în instanță miniștri ai Justiției, secretari de stat, personal din cadrul Ministerului Justiției. I-am chemat să vadă, să conștientizeze că proiectul este o necesitate, nu un moft. Am mers pe șantier, împreună cu colegii care au ajutat în acest proiect, și am discutat cu constructorul. M-am trezit în situația că pentru a cere trebuie să învăț ce trebuie cerut.

Și daca preț de 25 de ani nu s-a văzut ceea ce era de văzut, am reușit să capacitez, să coagulez factorii de decizie și de execuție și am reușit să terminăm acest proiect.

Iar acum, după 27 de ani, a apărut această bijuterie a justiției din România. Un mai bine pentru justițiabili, pentru magistrați, pentru avocați, pentru toți cei care își desfășoară activitatea în instanțe.

Ca o curiozitate, vă voi spune că acest Palat al Justiției din Ploiești nu este primul. Da, în perioada 1906-1933 a fost construit la Ploiești primul Palat al Justiției, inaugurat de Regele Carol II-lea, palat care a fost transformat în perioada comunistă în Palat al Culturii și care se află în portofoliul Consiliului Județean Prahova.

Și, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, voi spune că un factor decisiv îl reprezintă determinarea și insistența conducerii instanței, formarea unei echipe care să se dăruiască total unui obiectiv de o asemenea manieră. Sau, cu alte cuvinte, norocul și-l mai face și omul!

Alina Matei: Evenimentul de inaugurare a noului sediu al Curții de Apel Ploiești a avut loc miercurea trecută. Motiv de sărbătoare, dar probabil și de stres pentru ca lucrurile să iasă bine. Cum a fost perceput de dumneavoastră?

Andra Botez: Da, emoții, dar și dorință de a organiza un eveniment pe măsură. Au fost prezente înalte oficialități începând cu primul ministru, ministrul Justiției, deputați și senatori care au concurat prin activitatea lor la realizarea acestui proiect. Am avut printre noi, ca invitat, pe dl. Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii. În alocuțiunile prezentate au fost reliefate aspecte care țin de justiție, de trecut și de viitor.

În alocuțiunea mea am spus că trebuie să se țină cont că justiția nu poate fi trecută la „și altele”, în coada interesului național, că nu este în contradicție cu celelalte puteri ale statului, ci reprezintă, înainte de toate, acel element de echilibru de care depinde bunul mers al societății. Magistrații nu sunt o castă. Oamenii din justiție sunt profesioniști demni de respectul societății, iar activitatea lor reprezintă piatra de temelie a democrației și a echilibrului.

Și mi-am permis să le mulțumesc celor care au avut atât de multă răbdare, atât de multă încredere, personalului instanței și, nu în ultimul rând, justițiabililor.

Alina Matei: Care este atmosfera printre colegii judecători?

Andra Botez: Eu spun că bună și foarte bună! Inaugurarea actualului sediu a însemnat, în afară de săli noi de judecată, de birouri corespunzătoare, de o tehnică actualizată și celelalte condiții decente, un mesaj către aceștia. Unul care ține de aprecierea socială a muncii desfășurate. Iar într-o perioadă în care nu de puține ori s-au dat asalturi la baionetă împotriva justiției și a slujitorilor ei, eu zic că nu e puțin lucru. Cred că mesajul este unul clar: respect!

Alina Matei: Legat de activitatea Curții de Apel Ploiești și din perspectiva de președinte de instanță, care aspecte necesită răbdare și iar răbdare?

Andra Botez: E o întrebare dificilă. Ca manager al instanței lucrezi cu oameni. Fiecare are năzuințele lui, se autoevaluează – poate nu întotdeauna corect –, are problemele lui de viață care se răsfrâng asupra activității profesionale, se nasc nemulțumiri legate de volumul de muncă extrem de mare. În afara acestor aspecte sunt probleme legate de subfinanțarea activității la instanțe. Pentru că e bine să știți că sunt și astfel de probleme.

Ca atare, trebuie să ai deschidere în a asculta oamenii, în a-i înțelege, uneori în a arbitra diferende care au apărut sau pot apare. Cred, de fapt sunt convinsă, că resursa umană este cea mai importantă în toată această ecuație.

Alina Matei: Dacă ar fi să găsiți o hibă Justiției, care ar fi aceea?

Andra Botez: Justiția este un organism viu. Cu plusurile și cu minusurile sistemului. Importantă este o analiză obiectivă a celor care dețin, chiar și vremelnic, frâiele destinului acestui sistem.

O să vă dau un singur exemplu: depopularea sistemului judiciar. Până acum nu am văzut o analiză corectă și obiectivă a acestei situații. La Curtea de Apel Ploiești, din 57 de posturi de judecători în schemă funcționează ocupate doar 35 locuri, deci un deficit foarte mare, de 22 de judecători. Ca să ajungi să poți funcționa este nevoie să apelezi la delegări de la instanțele inferioare unde se crează nemulțumire. În mod curios, nu mai există acea apetență a promovării, iar cei care se încumetă la examene preferă să își ia gradul profesional și să rămână la instanța inferioară unde beneficiază de leafa unui judecător de la instanța pentru care au luat gradul.

Pe de altă parte, și nu este o noutate, acest asalt asupra sistemului judiciar, care este o chestiune reală, are efecte negative asupra activității. Nu auzi de volum mare de activitate, ci numai de pensii speciale, nu auzi de subfinanțarea sistemului, ci numai de salarii considerate uriașe. Cred că ar trebui să existe o poziție mai fermă în această privință a celor care conduc sistemul. Poate că vremea mănușilor de catifea a trecut. Nu știu, eu așa o văd!

Alina Matei: Pe 3 octombrie 2021, va avea loc prima probă a examenului de admitere la INM. Care sunt așteptările unui judecător de la tinerele generații de magistrați?

Andra Botez: Acum 27 de ani eram absolventă a Facultății de Drept din București și am venit din prima zi de activitate ca magistrat la Judecătoria Ploiești. Am lucrat cu colegi cu experiență în completele colegiale care existau la acel moment la judecătorii. A fost extrem de important pentru cariera mea.

Azi, după absolvirea INM-ului, tinerii judecători se află singuri în sala de judecată și trebuie să decidă, ceea ce nu este ușor. Aici depinde foarte mult de personalitatea fiecăruia. Vă dau un exemplu: în toată cariera mea de magistrat nu am respins cererile apărătorilor de a consulta dosarul în ședință. Mi s-a părut corect să ne facem meseria așa cum trebuie. Nu am avut simpatii sau antipatii într-un dosar, după cum am înțeles că de multe ori, morala și conștiința te obligă să judeci nu numai în litera legii, ci și în spiritul ei, uneori și în echitate.

Dar astea le afli în timp, ca urmare a experienței acumulate. Unii mai repede, alții mai târziu. Important este ca noii absolvenți să înțeleagă că noua poziție profesională și socială obligă. Primul pas este spre înțelegerea obligațiilor magistratului. Dacă această condiție va fi îndeplinită, toți cei care o vor îndeplini vor avea o carieră minunată.

Alina Matei: Ce faceți în timpul liber?

Andra Botez: Citesc și grădinăresc! Ambele activități mă ajută să mă echilibrez ca om, îmi revigorează sufletul și mintea.

Am o colecție minunată de trandafiri, iar primăvara este superbă la noi în curte. Relația cu natura, cu frumosul este de esența unui echilibru fundamental, este o contrabalansare a unor zile care nu întotdeauna sunt așa cum ar trebui. Important este ca la final, când tragi linie, să ai împlinirea sufletească a lucrului foarte bine făcut. Pentru că „mai bine” nu este suficient!

Alina Matei: Dacă în plan profesional, deschiderea anului judiciar și inaugurarea Palatului au fost pe primul plan, în plan personal, intrarea fiului dumneavoastră, Mihnea, la Facultatea de Drept a Universității din București a fost una din bucuriile mari pe care copiii le aduc părinților. La examenul de admitere, cine a avut cele mai mari emoții: dumneavoastră, soțul sau fiul dumneavoastră? Iar lui Mihnea îi fac o propunere: să se alăture echipei J next, dacă va aprecia că este în interesul lui, desigur. 🙂

Andra Botez: În momente ca acestea – și nu numai – suntem împreună, o echipă. Pentru că, pentru noi, familia este locul de unde ne luăm forța. Trebuie să recunosc că am avut emoții atât eu cât și soțul meu. Mihnea, fiul nostru, combatantul, a ținut din toată inima să se formeze profesional acolo unde și părinții au făcut-o. Ca să zic așa, se pregătește să preia ștafeta. Și știu, sunt convinsă că prin ceea ce va face va contribui la acel foarte bine făcut. Cât despre invitația dumneavoastră de a se alătura redacției, vă pot asigura de un fapt indiscutabil: aveți tot lobby-ul nostru în acest sens!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Andra Botez: Ceea ce voi spune reprezintă ceea ce am simțit din prima zi de facultate. Profesia de jurist – indiferent de forma în care o exerciți – este plină de noblețe. O noblețe care obligă la respect și dragoste față de ea. Parafrazând, voi spune că este mult mai important ce oferi tu profesiei decât modul în care aceasta te recompensează în viață! Important este ca după o viață plină de activitate, atunci când facem socotelile, să știm că am făcut mult bine și să nu regretăm nimic din ceea ce s-a întâmplat. Pentru că toate au un sens.

Pentru redacția dumneavoastră, din inimă vă doresc să mergeți pe același drum, să faceți aceeași activitate minunată pe care ați realizat-o până acum.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Andra Botez: Și eu vă mulțumesc!

 
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD