« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Limitările rolului activ al judecătorului
16.09.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că rolul activ al judecătorului, prevăzut de art. 22 alin. 2 C. proc. civ., comportă o serie de limitări, printre care cea mai importantă este dată de principiul disponibilităţii. În speță, instanța supremă, în acord cu instanța de apel, a constatat că recurenta-reclamantă prin cererea de chemare în judecată a solicitat obligarea intimatei-pârâte la plata penalităţilor de întârziere în temeiul art. 6.3 şi 7.3 din contractul dintre părţi şi a notificării de reziliere emise de aceasta, iar prin apelul formulat, reclamanta a susţinut incidenţa clauzei speciale de la art. 7.5 din contract, întreaga argumentaţie privind inaplicabilitatea clauzei de la art. 7.13. Așadar, în mod corect s-a reţinut că, în acest mod, reclamanta a încălcat dispoziţiile art. 478 alin. 3 C. proc. civ. potrivit cărora în apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată. (Decizia nr. 156 din 28 ianuarie 2021, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD