Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Limitările rolului activ al judecătorului
16.09.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că rolul activ al judecătorului, prevăzut de art. 22 alin. 2 C. proc. civ., comportă o serie de limitări, printre care cea mai importantă este dată de principiul disponibilităţii. În speță, instanța supremă, în acord cu instanța de apel, a constatat că recurenta-reclamantă prin cererea de chemare în judecată a solicitat obligarea intimatei-pârâte la plata penalităţilor de întârziere în temeiul art. 6.3 şi 7.3 din contractul dintre părţi şi a notificării de reziliere emise de aceasta, iar prin apelul formulat, reclamanta a susţinut incidenţa clauzei speciale de la art. 7.5 din contract, întreaga argumentaţie privind inaplicabilitatea clauzei de la art. 7.13. Așadar, în mod corect s-a reţinut că, în acest mod, reclamanta a încălcat dispoziţiile art. 478 alin. 3 C. proc. civ. potrivit cărora în apel nu se poate schimba calitatea părţilor, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată. (Decizia nr. 156 din 28 ianuarie 2021, pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti