Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Uniformele polițiștilor și jandarmilor vor fi îmbunătățite. UPDATE: Prorogarea termenelor prevăzute pentru aprobarea Regulamentului
17.02.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 17 februarie 2022, Ministerul Afacerilor Interne a informat că a luat decizia de a proroga termenele privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor de la 31 martie 2022 la 30 iunie 2022.

Decizia de a proroga acest termen este motivată de complexitatea întregului proces de schimbare a uniformelor și de contextul economic mondial care a generat întârzieri semnificative în furnizarea de materii prime cu proprietăți superioare, noile uniforme urmând să fie confecționate din materiale care sa asigure confort și protecție polițiștilor.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 924 din 28 septembrie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 985/2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști.

Modificările intervenite în uniformele polițiștilor se vor realiza eșalonat, până la data de 31 decembrie 2024.

Achiziționarea de articole de echipament specific se realizează eșalonat, cu încadrarea în fondurile aprobate cu această destinație.

Până la data finalizării procedurilor pentru emiterea documentelor în formatul și cu conținutul prevăzute în anexa nr. 3A, legitimațiile de serviciu ale polițiștilor se emit potrivit prevederilor anexei nr. 3. După această dată, stabilită prin ordin al ministrului afacerilor interne, la împlinirea termenului de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, legitimațiile de serviciu ale polițiștilor se emit exclusiv în noul format.

Legitimațiile de serviciu ale polițiștilor emise până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, precum și cele emise până la împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) rămân valabile până la data expirării.

Legitimațiile de serviciu ale polițiștilor prevăzute la alin. (2) pot fi preschimbate înainte de data expirării, cu documente având formatul și conținutul prevăzute în anexa nr. 3A, în funcție de necesitățile stabilite de Ministerul Afacerilor Interne.

***

Miercuri, 15 septembrie 2021, Guvernul României a adoptat trei hotărâri referitoare la uniformele, echipamentul specific, însemnele distinctive, insigna și documentul de legitimare pentru polițiști, jandarmi și personalul militar din unitățile aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne și din structurile subordonate acestuia, potrivit unui comunicat.

Astfel, se asigură flexibilizarea cadrului normativ, astfel încât articolele de echipament să asigure confortul termic și protecția efectivelor MAI în timpul participării la misiuni interne – de ordine publică, antiteroriste, instrucție montană, misiuni de intervenție în zonele montane, precum și la misiuni internaționale.

Totodată, se derulează un proiect sectorial de cercetare cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie pentru identificarea unor soluții inovatoare de realizare a articolelor de echipament din compunerea uniformei de serviciu a polițiștilor.

Achiziționarea noilor articole de echipament specific de protecție se va face eșalonat, în limita bugetelor alocate Ministerului Afacerilor Interne, fără a se solicita suplimentarea acestora.

De asemenea, se introduce posibilitatea sancționării contravenționale a persoanelor fizice sau juridice care produc sau comercializează articole de echipament sau însemne distinctive din compunerea uniformelor de poliție, în afara procedurilor legale de achiziție publică.

La nivelul MAI, a fost elaborat Calendarul privind planificarea activităților subsecvente aprobării proiectelor de hotărâre a guvernului referitoare la uniforma polițiștilor și a cadrelor militare, primul pas fiind modificarea ordinelor de ministru referitoare la uniforme și întocmirea specificațiilor tehnice aferente fiecărui tip de echipament.

Ulterior vor fi elaborate ordine de ministru prin care va fi descris în amănunt fiecare articol de echipament și modul de purtare al acestuia.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti