Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Drept penal Opinii SELECTED

Enciclopedia investigației criminale – Vol. II. Starea de necesitate și adevărurile ascunse 

5 septembrie 2024 | Neculai ZAMFIRESCU
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Legile române sunt la fel ca limba română, nemuritoare, ca și Colosseumul aflat în inima orașului Roma, cea mai mare construcție după piramide, astăzi cel mai mare amfiteatru antic. Opere demne de sentimente de stimă, de considerație, de prețuire deosebită.

Lex aquilia (287/286 î.Hr) – era nepedepsită fapta comandantului unei nave care tăia funiile de la altă navă cu care se ciocnise, fiind silit la această faptă de necesitarea de a-și salva propria navă. Starea de necesitate și buna credință, instituții de drept, concepții rămase nezdruncinate în timp, viziune comună, un mod de a vedea, de a le concepe sau de a le considera. Starea de necesitate se invocă, buna credință se prezumă, ambele indică un raport reciproc.

Starea de necesitate, ca și legitima apărare; constrângerea fizică; constrângerea morală; excesul neimputabil; eroarea; cazul fortuit, presupun a cita ceva în favoarea lor, a prezenta ceva ce poate servi ca argument în susținerea afirmațiilor.

Justițiabilul are dreptul de a invoca starea de necesitate, și obligația de a o face cu bună credință. El trebuie să știe că printr-o încercare serioasă justițiarul poate falsifica situația de fapt prezentată, poate devoala adevărurile ascunse. Justițiarul are prerogativa de a falsifica situația de fapt invocată, și obligația de a acționa cu bună credință, el trebuie să admită că ipoteza adevărurilor ascunse (ipoteza sa) nu trebuie susținută astfel încât să scape infirmării. O asemenea procedură este oricând posibilă, dar salvează ipoteza de la infirmare doar cu prețul de a-i distruge, sau afecta serios, statutul său științific (lumină tot se face).[1]

Procedura investigației criminale este preocupată de răspunsul la întrebările când și cum se realizează falsificarea ipotezei adevărurilor ascunse (atunci când au fost ascunse). Două situații de drept.

FAPTĂ și MOTIVAȚIE CONSIDERENTE
Refuzul prelevării de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei (în perioada pandemică) sub motivația „nu mă simțeam în siguranță în ceea ce privea normele de protecție împotriva răspândirii virusului SARS-COV-2” Cunoscând condițiile medico sociale ale acelui moment nimeni nu poate respinge faptul că refuzul recoltării probelor biologice nu ar fi fost dictat de presiunea exercitată asupra psihicului de efectele pandemiei COVID-19.

Fără îndoială (desigur, neapărat, negreșit) aceste efecte puteau declanșa reacția dreptului subiectiv.

Pandemia era un fapt notoriu, imprima sentimente de nesiguranță. Faptele notorii nu se pun la îndoială. DECI, nu se impune falsificarea motivației.

Oricum, “orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului”.

FAPTĂ și MOTIVAȚIE CONSIDERENTE
Conducere a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat, sub motivația „am preluat conducerea mașinii cunoscând și constatând apariția simptomelor bolii de care suferea conducătorul auto.”

Am invocat starea de necesitate și am adus în sprijinul situației de fapt invocate acte medicale justificative.

 

Se poate spune că dreptul subiectiv înseamnă prerogativa de a indica societății juridice propria credință că unele drepturi subiective prezintă un contur clar și se pot caracteriza cu ușurință (ex. dr. de proprietate), altele sunt mai puțin expresive, pentru că nu devin aparente decât în anumite condiții și circumstanțe.

Invocarea stării de necesitate sub argumentul înscrisurilor (acte medicale) indică și solicitarea adresată organelor judiciare cu privire la verificarea acestora (înscrierea în fals).

A confirma / infirma o dovadă este relevant numai în cazul în care rezultatul decurge dintr-o încercare serioasă, dintr-un text veridic[2].

O încercare serioasă, dar eșuată, de a falsifica argumentele înseamnă confirmarea acestora a fortiori, se aplica dispoziția normei juridice

Art. 20 – Starea de necesitate. (1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârşită în stare de necesitate.


[1] Abuzul de drept, ca formă de încălcare a conceptului de bună-credinţă, abuzul de drept, ca forma de încălcare a conceptelor dreptului în general.
[2] Karl Popper, Eseul „Prezumții și infirmări”Orice test veridic al unei dovezi este o încercare de a o falsifica sau infirma. Dovezile care își asumă riscuri mai ridicate sunt mai testabile, mai expuse la infirmare. A confirma o dovadă este relevant numai în cazul în care este rezultatul unui test veridic al teoriei; aici, „veridic” înseamnă că decurge dintr-o încercare serioasă, dar eșuată, de a falsifica teoria. Unele teorii testabile în mod veridic, atunci când se dovedesc a fi false, sunt în continuare susținute de către apologeții lor – de exemplu introducând ad-hoc o presupunere auxiliară, sau reinterpretând ad-hoc teoria astfel încât să scape infirmării. O asemenea procedură este oricând posibilă, dar salvează teoria de la infirmare doar cu prețul de a-i distruge, sau afecta serios, statutul său științific.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice