« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua Națională a Constructorului
14.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

Ziua Națională a Constructorului este marcată, anual, la data de 14 septembrie.

Ziua națională a constructorului a fost instituită prin Legea nr. 350 din 27 decembrie 2018.

Conform Adrianei Iftime, director general al FPSC (Federației Patronatelor Societăților din Construcții) sectorul de construcții a reprezentat totdeauna și pentru toate țările și sistemele sociale unul dintre „motoarele” economiei.

Un loc de muncă în construcții generează alte 7,6 locuri de muncă în sectoarele conexe.

Este dovedit statistic că după evenimente majore, economiile țărilor și-au revenit prin investiții în lucrări publice.

Înainte de 1990, când în România construcția de locuinte era politică de stat, constructorii români realizau peste 100.000 de locuințe pe an. Sectorul reunea 800.000 de angajați.

În anii de boom imobiliar (2007-2009), în Romania se realizau puțin peste 60.000 de locuințe pe an cu aproape 600.000 angajați, iar ponderea în PIB era de peste 11%.

În 2018, cand procesul investițional din fonduri publice este oricum mai scăzut- ponderea construcțiilor în PIB se situează sub cifra de 4%, numărul de angajați puțin peste 320.000- constructorii se află într-o criză fără precedent de forță de muncă. Aceasta este generată atât de criza generală de forța de muncă și de migrația tinerilor spre alte țări, dar și de o criză a breslei . Tinerii nu mai sunt atrași de meseriile specifice sectorului, întrucât sunt meserii grele sau oricum mai dificile decât în alte sectoare de activitate. Condițiile de muncă în șantier cu expunere la capriciile climei sunt, de asemenea, descurajatoare. După 1990, sectorul construcțiilor și mai ales cel imobiliar a fost foarte atractiv pentru speculanți, fără ca aceștia să fi avut cunoștinte profesionale despre construcții. Aceasta a condus la o deprofesionalizare a unei părți importante a breslei, iar presa a sancționat acest lucru, aducându-l în scenă pe „Dorel”.

Federația noastră depune eforturi pentru redobândirea demnității profesionale a constructorului romăn (care odinioară era apreciat pe șantierele din Germania, Israel, Libia, Iraq, Algeria etc.) și actionează pe toate căile pentru creșterea profesionalismului, a responsabilității și atragerea tinerilor spre aceste meserii (în construcții sunt peste 30 de meserii de bază), dispariția personajului „Dorel”.

Suntem preocupați de aducerea înapoi a forței de muncă ce a plecat din țară, de ridicarea nivelului de pregatire profesională, de îmbunătățirea condițiilor de muncă, de creșterea transparenței în atribuirea contractelor s.a.m.d. Am primit cu deschidere și am susținut creșterea salariilor înca din momentul în care a fost lansată propunerea legislativă. Mai mult, am solicitat Ministerului Finanțelor și ANAP declararea salariului mediu din construcții ca referință în achizițiile publice.

Considăram că a dedica o zi din an constructorului roman va fi un gest de apreciere și încurajare din partea legislativului pentru o breaslă de care societatea are nevoie să existe în conditii de profesionalism, responsabilitate și demnitate, ar fi o căramidă la zidirea unei morale și coștiințe de care avem nevoie la început de mileniu.

Dacă mesterul Manole a zidit cu sacrificii supreme, lăsând pentru urmași construcția-simbol, nădăjduim că Parlamentul României, în An Centenar, va pune o caramidă în reconstrucția moralei breslei pierdute- sperăm noi- vremelnic. Legea 405/2018 privind instituirea zilei de 14 septembrie „Ziua Națională a Constructorului” ne va crea ocazia ca anual să arătam o altă față a breslei constructorilor din Romănia.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

 
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD