Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea Penală Internațională deschide o anchetă privind „războiul împotriva drogurilor” din Filipine
16.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 15 septembrie 2021, Curtea Penală Internaţională a autorizat deschiderea unei anchete pentru crime care ar fi fost comise în Filipine în cadrul războiului declarat de guvern împotriva drogurilor (2011-2019), reprezentând posibile „crime împotriva umanităţii”, potrivit unui comunicat.

Curtea a constatat că există o bază rezonabilă pentru continuarea unei anchete, menționând că a fost îndeplinit elementul juridic specific al infracțiunii împotriva umanității în temeiul articolului 7 alineatul (1) litera (a) din statut în ceea ce privește crimele comise în Filipine între 1 iulie 2016 și 16 martie 2019 în contextul așa-numitei campanii „război împotriva drogurilor”, precum și în ceea ce privește crimele din zona Davao, între 1 noiembrie 2011 și 30 iunie 2016. Acesta a subliniat faptul că, pe baza faptelor descoperite în faza actuală și supuse unei investigații și analize ulterioare adecvate, așa-numita campanie „război împotriva drogurilor” nu poate fi considerată o operațiune legitimă de aplicare a legii, iar crimele nu sunt nici legitime, nici simple excese. Mai degrabă, materialul disponibil indică faptul că un atac generalizat și sistematic împotriva populației civile a avut loc în temeiul unei politici de stat sau în continuarea acesteia.

La data de 1 noiembrie 2011, Filipine, stat parte la Statutul de la Roma, a depus o notificare scrisă a retragerii din statut la 17 martie 2018. Deși retragerea din statut a Filipine a intrat în vigoare la 17 martie 2019, Curtea își menține competența în ceea ce privește presupusele crime care au avut loc pe teritoriul Filipine în timp ce era parte de stat, de la 1 noiembrie 2011 până la 16 martie 2019 inclusiv. Deși crimele relevante par să fi continuat după această dată, curtea a menționat că presupusele crime identificate în articolul 15 alineatul (3) din cerere sunt limitate la cele din perioada în care Filipine era parte la statut și erau obligate prin dispozițiile sale.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti