« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CEDO. X v. Poland. Discriminare din cauza orientării sexuale a unei mamei
16.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 17 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza X v. Poland.

Cu majoritate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a art. 14 din Convenție (interzicerea discriminării) coroborat cu art. 8 din Convenție (dreptul la respectarea vieții private și de familie), fapt pentru care Polonia trebuie să plătească reclamantei 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cauza se referă la o procedură introdusă de reclamantă pentru a contesta îndepărtarea celui mai tânăr copil al său din custodie după ce fostul său soț a obținut o modificare a regimului de custodie stabilit prin hotărârea de divorț. Ea a afirmat că instanța a acționat în favoarea soțului din cauza relației sale cu o altă femeie. În temeiul art. 14 coroborat cu art. 8, reclamanta s-a plâns că instanța națională a refuzat să îi acorde copilul în custodie din cauza orientării sexuale.

Curtea a constatat că orientarea sexuală și relația reclamantei cu o altă femeie se aflau în mod constant în centrul deliberărilor și se aflau în fiecare etapă a procedurii judiciare. Aceasta a concluzionat că a existat o diferență de tratament între solicitant și orice alt părinte care dorește să aibă custodia deplină a copilului său. Această diferență s-a bazat pe orientarea sa sexuală și, prin urmare, a reprezentat o discriminare.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CEDO, Drept civil, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD