« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

[ Cum a fost ] Dezbatere CNPB: Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare / 18 septembrie 2021
20.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 20 septembrie 2021, Camera Notarilor publici București a dat publicității următorul comunicat:

Camera Notarilor Publici București (CNPB) a organizat sâmbătă, 18 septembrie 2021, o dezbatere cu tema Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare”, prin intermediul căreia am dorit să tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea actualizării listei monumentelor istorice.

În acest moment, aplicarea Legii 422/2001 este foarte dificilă sau chiar imposibilă, în anumite cazuri din cauza mai multor erori sau lacune legislative. În ultimii ani, Camera Notarilor Publici București a întreprins mai multe acțiuni prin care a solicitat Ministerului Culturii să revizuiască aceste lacune și să reglementeze clar modalitatea prin care aceste clădiri sunt încadrate ca având statut de monumente istorice, însă solicitările noastre nu au primit un răspuns favorabil.

Alături de noi, la eveniment au participat membri ai comunității notariale, domnul prof. univ. dr. Flavius Antoniu BAIAS, domnul conf. univ. dr. Bogdan SUDITU și reprezentanți ai Camerei Notarilor Publici București.

Strategia națională privind protejarea monumentelor istorice pornește de la premisa că patrimoniul cultural este o resursă esențială pentru identitatea României și pentru dezvoltarea unei societăți prospere, bazate pe incluziune socială și participativitate, o resursă strategică ce trebuie să adauge comunității plusvaloare economică, socială, culturală, printr-o gestionare modernă și eficientă”, a declarat Bogdan Suditu, conf. univ. dr. în Departamentul de Geografie Umană și Economică a Facultății de Geografie a Universității din București

„Demersul nostru de astăzi nu este altceva decât o nouă încercare de a suscita interesul autorităților competente de a se apleca asupra unor erori legislative care aduc prejudicii comunității civile și pun piedici în realizarea mai multor procese legislative. Le mulțumim tuturor celor care au luat parte la această dezbatere pentru interesul arătat cauzei noastre și sperăm ca în perioada următoare, acțiunea noastră să ducă la schimbările pe care comunitatea civilă, dar și cea notarială le așteaptă”, a declarat Laura Badiu, președinta Camerei Notarilor Publici București.

***

Vineri, 17 septembrie 2021, Camera Notarilor publici București a dat publicității următorul comunicat:

Camera Notarilor publici București (CNPB) trage un semnal de alarmă în privința necesității actualizării listei monumentelor istorice în sensul eliminării imobilelor care, în mod eronat, au fost astfel încadrate. În situația actuală, proprietarii care dețin astfel de imobile nu le pot vinde sau înstrăina și solicită de urgență reglementarea și actualizarea listei monumentelor istorice. În acest sens, vă invităm să luați parte la o dezbatere ce își propune să aducă la masa discuțiilor principalii actorii cu factori de decizie de la nivel local și național.

Dezbaterea „Monumentele istorice – între reglementare și dereglementare” va avea loc în data de 18 septembrie 2021, începând cu ora 11.00, în Aula Carol I din cadrul Palatului Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, cu sediul în strada Ion Ghica, nr. 2, etaj 2.

La dezbatere va participa domnul prof. univ. dr. Flavius Antoniu BAIAS, conf. univ. dr. Bogdan SUDITU, notari publici din București, dar și reprezentanți ai Camerei Notarilor Publici București.

Vom asigura suport foto în cadrul evenimentului. Accesul va fi permis atât reporterilor, cât și cameramanilor. Pe timpul evenimentului participanții vor purta mască de protecție și vor fi respectate toate măsurile sanitare legal prevăzute.

Jurnaliștii care își doresc să participe la eveniment sunt rugați să-și confirme prezența la dezbatere.

Camera Notarilor Publici București (CNPB) este organizația profesională cu personalitate juridică ce reunește toți notarii publici din circumscripția Curții de Apel București, respectiv, Municipiul București și județele Călărași, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman. Camera Notarilor Publici București este organizată şi funcţionează în baza Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 36/1995, a Statutului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România şi a Regulamentului propriu de organizare şi funcţionare. CNPB a fost înregistrată la Ministerul Justiției sub nr. 3202/N din august 1995, iar în prezent reunește un număr de aproximativ 670 de notari. Din anul 2007,

Camera Notarilor Publici București este înfrățită cu Consiliul Regional al Notarilor Curții de Apel Poitiers, Franța

 
Secţiuni: Drept civil, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD