Curtea de Apel Alba Iulia. Comunicarea deciziei de impunere la vechiul sediu social
01.10.2021 | JURIDICE.ro

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că trebuie făcută o distincție clară între modificarea sediului social, atunci când acesta este identic cu sediul fiscal și modificarea sediului social atunci când acesta nu este identic cu sediul fiscal, pentru că situațiile reglementate de art. 31 alin. 3 – alin. 3^4 din Codul de procedură fiscală vizează doar cea de-a doua ipoteză. Așadar:
– dacă contribuabilul persoană juridică își modifică sediul social, iar acesta este identic cu sediul fiscal, notificarea schimbării sediului sau luarea la cunoștință despre această schimbare prin consultarea bazelor publice de date de către organul fiscal reprezintă o formalitate suficientă pentru ca orice comunicare făcută către respectiva persoană juridică să fie făcută în mod legal dacă este expediată către sediul social modificat:
– dacă contribuabilul persoană juridică își modifică doar sediul fiscal, iar acesta nu este identic cu sediul social, notificarea schimbării sediului fiscal trebuie să urmeze obligatoriu procedura reglementată de art. 31 alin. 3- alin. 3^4 din Codul de procedură fiscală , modificarea de sediu devenind opozabilă în condițiile art. 31 alin. 3^4 din Codul de procedură fiscală. Soluția este logică pentru că modificările în bazele de date publice, care ar putea fi consultate de organul fiscal, vizează doar sediul social nu și sediul fiscal, astfel că, despre acesta din urmă organul fiscal se află în imposibilitate de a lua cunoștință.
În speţă, instanța a constatat că modificarea sediului social (identic cu cel fiscal) a fost notificată organului fiscal la momentul efectuării înscrierii în Registrul asociațiilor și fundațiilor aflat la grefa judecătoriei, astfel că acesta nu poate susține în mod întemeiat că nu cunoștea noul sediu fiscal care era identic cu noul sediu social. Ca atare, comunicarea deciziei, conform dispozițiilor art. 44 alin. 2 din Codul de procedură fiscală, prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, returnată pe motiv „Destinatar mutat de la adresă”, urmată de Comunicarea prin publicitate este nelegală, având în vedere că încheierea prin care s-a dispus modificarea sediului social (identic cu cel fiscal) al asociației se comunică din oficiu, pentru evidența fiscală. (Decizia nr. 759 din 20 iulie 2019, pronunțată de Secția de contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Alba Iulia)