Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Predictibilitatea în relațiile de muncă
20.09.2021 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Este predictibilă tendința oamenilor de a munci puțin, chiar deloc. Tendința oamenilor este să nu muncească. Munca este necesară doar din perspectivă antropologică, adică este necesară doar pentru societățile omenești, nu și pentru oameni priviți individual. Tendința oamenilor să nu muncească este la fel de firească precum mâncatul, dormitul și altele.

2. Este predictibilă tendința organizațiilor de a determina oamenii să muncească, în pofida tendințelor lor firești (mai precis, persoanele de la vârful organizației au această tendință dominatoare).

3. Este predictibilă tendința oamenilor de a desfășura mai bine activități de cooperare în grup, decât izolați.

4. O pandemie care a împins oamenii spre izolare a dezechilibrat cooperarea dintre oameni în interiorul organizațiilor. Până de curând, individualismul firesc al oamenilor a fost combătut prin numeroase și sofisticate mijloace de inginerie socială menite să accentueze gregaritatea și să faciliteze cooperarea. Pandemia a mărit distanța dintre oameni și, în consecință, a dezechilibrat cooperarea. Cu o uimitoare rapiditate, au fost create, dezvoltate și răspândite instrumente de natură tehnologică menite să reducă distanța dintre oameni, să combată efectele psihice ale distanțării fizice cu tehnici și proceduri de apropiere a minților. În acest context, al pandemiei și tehnologiei informatice, sunt predictibile următoarele:

Munca de acasă va deveni regula. În condiții de pandemie, pentru a menține distanțarea lucrătorii își vor desfășura activitatea de acasă, pe cât posibil. Deși desfășurarea activității de muncă acasă este mai stresantă decât în colectivitate, din pricină că necesită concentrare în două direcții diferite, dacă există activități care se pot desfășura de acasă, ele se vor desfășura de acasă. Deoarece activitatea de muncă acasă economisește mult timp, iar timpul este o resursă perfect rigidă și foarte apreciată, deplasarea centrului de greutate al activităților de muncă de la munca în colectivitate spre munca la domiciliu, facilitată de menținerea randamentului muncii datorită mijloacelor tehnologice utilizate, va determina transformarea muncii de acasă din excepție în regulă, pretutindeni unde va fi posibil. Din acest motiv, reglementarea muncii de acasă va fi obiect de preocupare accentuată pentru clasa politică, angajatori și lucrători. Din acest motiv, intervenția legiuitorului pentru reglementarea muncii de acasă va fi din ce în ce mai largă și mai amănunțită, ceea ce va determina creșterea costurilor juridice.

– Datorită activității remote de acasă, importanța măsurilor de securitate informatică va crește, din rațiuni de protecție comercială. Din acest motiv, costurile tehnice asociate activităților lucrătorilor vor crește.

– Deopotrivă, din rațiuni de confort psihologic, va crește și importanța măsurilor necesare pentru protecția datelor cu caracter personal. Din acest motiv, costurile juridice vor crește.

Migrarea lucrătorilor de la un angajator la altul se va accentua, întrucât munca de acasă ușurează schimbarea locului de muncă, dacă tipologia activităților de muncă este aceeași. Angajatorii vor fi tentați să primenească personalul, lucrătorii vor fi tentați să schimbe locul rău. Schimbarea locului de muncă nu va mai fi generată doar de marile nemulțumiri ale angajatorului și lucrătorilor, ci și de nemulțumirile mici. Din acest motiv, costurile juridice vor crește.

Semnătura electronică calificată va deveni larg răspândită, pentru că este ușor de utilizat (facilă, mai ales semnătura electronică la distanță), pentru că dă valoare de înscris sub semnătură privată unui document electronic (siguranță juridică) și pentru că dă siguranță în utilizare (siguranță tehnică). Din acest motiv, costurile juridice vor scădea.

5. Predictibilul în relațiile de muncă este mare, dar infinitezimal față de antonim.

* Aceste idei au fost susținute în cadrul UNELM FEST 2021.

Av. dr. Andrei Săvescu, SSA

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti