Secţiuni » Jurisprudenţă » Curţi de apel
Jurisprudenţă Curţi de apel

Curtea de Apel Brașov. Lipsa de la termen a avocatului ales al inculpatului. Apărare neefectivă realizată de avocatul din oficiu
28.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Brașov a hotărât că dispoziţiile art. 91 alin. 4 Cod de procedură penală, conform căruia delegaţia apărătorului din oficiu încetează la prezentarea apărătorului ales trebuie interpretate în sensul că delegaţia apărătorului din oficiu nu încetează automat, de drept, ci încetează numai printr-o dispoziţie a completului de judecată şi numai la prezentarea apărătorului ales (simpla depunere a unei împuterniciri de către apărătorul ales nu este suficientă, fiind necesară prezenţa apărătorului ales în faţa instanţei).

În speță, Curtea a constatat că ”instanţa de fond nu a încetat delegaţia apărătorului din oficiu, deşi se prezentase şi apărătorul ales al inculpatului A., motivând desele amânări ale cauzei precum şi rezilierea contractelor de asistenţă juridică de către ambii inculpaţi, succesiv, instanţa fiind anunţată cu mai puţin de 3 zile înainte de termenul de judecată, fiind pusă în imposibilitatea de a mai desemna un apărător din oficiu.

Prin urmare, soluţia de menţinere a delegaţiei apărătorului din oficiu, motivată de instanţa de fond detaliat, a fost o soluţie atât legală, cât şi temeinică, o măsură ce vine să garanteze respectarea dreptului părţilor la soluţionarea cauzei într-un termen rezonabil, măsura fiind luată după mai multe amânări determinate de lipsa unui apărător ales.

Inculpatul nu a fost prezent şi nici apărătorul său ales nu a fost prezent, astfel că asistenţa juridică obligatorie în cauză trebuia să fie asigurată de către apărătorul din oficiu al inculpatului, prezent la termen.

Însă, apărătorul din oficiu, fiindu-i acordat cuvântul cu privire la cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de procuror, a precizat că „solicită ca soluţionarea cererii de schimbare a încadrării juridice formulată de reprezentantul Ministerului Public să fie prorogată până când inculpatul şi apărătorul său ales vor fi prezenţi, având în vedere că nu are mandat din partea apărătorului ales să-l reprezinte efectiv” după care a afirmat că „nu poate pune concluzii pe fondul cauzei, această sarcină revenindu-i apărătorului ales”.

În continuare, apărătorul din oficiu a mai arătat că „prezenţa sa nu este justificată nici la prezentul termen de judecată şi nici la termenele anterioare întrucât prezenţa apărătorului ales a avut ca efect încetarea împuternicirii sale avocaţiale, situaţie reglementată atât în Codul de procedură civilă cât şi în cel de procedură penală”.

Instanţa de control judiciar consideră că toate concluziile puse de avocatul din oficiu, redate mai sus, nu reprezintă, având în vedere complexitatea cauzei şi apărările invocate pe parcursul procesului de către inculpatul A., o apărare concretă şi efectivă în cauză.

Or, o apărare ce nu poate fi considerată concretă şi efectivă echivalează cu o lipsă de apărare. Nu se poate considera că, în speţă, inculpatul A.  a beneficiat de o apărare reală în cadrul dezbaterilor, ci de o apărare formală, prin care nu s-a susţinut în faţa judecătorului cauzei niciuna dintre apărările invocate de inculpat, nefiind analizat nici măcar un singur argument în apărare, pe care să se întemeiază o soluţie de achitare, cerută de apărare.” (Decizia nr. 677/Ap din 20 noiembrie 2020, pronunțată de Curtea de Apel Brașov)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti