Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Digitalizarea legalizărilor și a certificatelor de grefă – cum am putea să mai economisim timp și bani pentru instanțe, avocați și instituții
21.09.2021 | Vlad FESAN

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Vlad Fesan

Vlad Fesan

1. Premisă

Pentru a obține o copie legalizată după o hotărâre judecătorească sau un certificat de grefă trebuie să plătim o taxă de timbru, să depunem o cerere, să ne ducem la Registratura Instanței să o ridicăm.

2. Procedura eliberării legalizărilor și certificatelor de grefă la acest moment

A. În cadrul Instanțelor există o variație a următorului traseu: persoana care primește acte înregistrează cererea de eliberare act, apoi o înaintează unei alte persoane care o duce fizic la grefierul desemnat, acesta eliberează actul, îl listează, îl dă cuiva care îl duce la biroul eliberări acte.

Se poate observa că se ia din timpul a două-trei persoane, se folosește foarte multă hârtie, există multă expunere pentru problemele sanitare pentru personalul instanțelor.

B. În ceea ce privește pe justițiabil sau avocat, acesta pierde timp cu drumuri la instanță; mai mult, sunt întâlnite situații în care sunt probleme pe circuit și nu se eliberează la timp un act. Atunci, trebuie să vină din nou, să stea la coadă.

Se pierde foarte mult timp pentru că sunt situații când trebuie să se deplaseze partea și de 3-4 ori.

3. Propunere de rezolvare

Rezolvarea ar fi încurajarea folosirii unui traseu digital.

Perfect ar fi ca cererea să fie transmisă electronic, alături de taxa de timbru judiciar (care poate fi plătită pe ghiseul.ro) iar actul solicitat să fie transmis înapoi electronic.

Practic, nu mai este nevoie de timp alocat de doi-trei angajați ai instituției (unul care primește, unul care duce actele și altul care le predă), de asemenea, partea nu se deplasează deloc la instanță.

Mai mult, se va încuraja, astfel, depunerea prin serviciul electronic a actelor de către executorii judecătorești a cererilor de încuviințare executare silită (zeci de mii de dosare, care nu pot fi transmise decât prin poștă sau serviciul registratură la acest moment).

Procedura va fi folosită și în comunicarea cu alte instituții: Starea civilă, Penitenciar, IGPR, etc.

Este de menționat faptul că nici în acest moment nu este interzisă folosirea semnăturii electronice. Totuși, instanțele nu au implementat acest procedeu, în lipsa unor prevederi stricte și, probabil, dintr-o rezistență la schimbare.

4. Ce se poate face?

– Instanțele să fie obligate să achiziționeze servicii de semnătură electronică, acolo unde nu există.

– Instanțele să prioritizeze serviciul de eliberare documente în format electronic. Acest lucru se poate face prin popularizarea acestuia, prin scurtarea timpului de eliberare document.

– Instanțele să încurajeze și executorii judecătorești să trimită cereri de încuviințare executare silită prin serviciul de registratură electronică. Odată primite legalizările electronic, nu mai este nevoie de folosirea traseului clasic.

– În mod perfect, ar trebui modificat OUG 80/2013 astfel încât să se elimine taxele de timbru pentru eliberarea de acte semnate electronic.

Avocat Vlad Fesan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti