Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe

Arhitecta Sanda Budiș, apărătoare a drepturilor omului și oponentă a demolărilor perioadei comuniste, s-a stins
21.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drepturile omului, Mesaje de condoleanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat cu profund regret stingerea din viață, joi, 16 septembrie 2021, la respectabila vârstă de 95 de ani, a Doamnei Sanda Budiș.

„De profesie arhitect, ca urmare a persecuțiilor din timpul regimului comunist, Sanda Budiș a ales calea exilului, plecând în 1973, în Elveția, unde a continuat să profeseze (…). S-a remarcat în exil pentru lupta împotriva demolărilor din București din timpul regimului ceaușist.

După decembrie 1989, Sanda Budiș s-a întors în România. A scris cartea de memorii ‘Fata tatei și mama fetei. Istoria unei vieți între România și Elveția’, Editura Polirom, 2012, unde sunt menționate întâmplările importante din viaţa sa, dar şi a familiei sale, mai ales despre tatăl său, Alexandru Budiş, general în armata română [și profesor la Academia Militară] care a ajuns prizonier în URSS, ulterior ținut în detenție la Jilava. (…)

La IICCMER există un Fond arhivistic ‘Sanda Budiș’ care a fost donat de către însăși Sanda Budiș. Fondul arhivistic oferă informații relevante referitoare la activitatea românilor aflați în exil precum și (…) cu privire la situația pe plan intern și internațional a statului român în perioada comunistă.”

Fondul menționat atestă că Sanda Budiș a fost un membru activ și vocal al comunității românești din Elveția, prezentând și condamnând în mod curajos încălcarea drepturilor omului în România comunistă în zeci de scrisori și memorii trimise factorilor de decizie politici occidentali, unor personalități precum: Henri Kissinger, Richard Nixon, Willy Brandt, Georges Pompidou, Regina Elisabeta a II-a, dar și unor organizații internaționale ca: Liga pentru Drepturile Omului (Geneva), Comitetul de Sprijin al Refugiaților (Geneva), Caritas (Lausanne), Departamentul Federal pentru Afaceri Externe (Berna), Departamentul de Stat (Washington).

Sanda Budiș a aderat ca refugiat politic la o serie de asociații și organizații anticomuniste existente și a contribuit la înființarea altora noi, în anii ’80 remarcându-se prin lupta sa tenace împotriva distrugerii masive a monumentelor istorice din țară și a satelor românești, activitate desfășurată în cadrul Asociației pentru Protecția Satelor, Monumentelor și Locurilor Istorice din România.

Născută la 18 august 1926 la Constanța, Sanda-Cleo-Olga Budiş provenea pe linie maternă dintr-o familie de vechi primari ai Constanţei, Grigorescu, care au modernizat municipiul în secolul al XX-lea.
Dintre aceștia, unchiul său, Horia Grigorescu (1896 – 1968), fost deputat, primar și prefect al Constanței în perioada interbelică, a fost avocat în Barourile București și Constanța precum și diplomat, ambasador la Praga înainte de 1947, fiind licențiat în Drept la București și doctor în Drept la Paris (1922).

Absolventă a Facultății de Arhitectură din București, promoţia 1949, Sanda Budiș a lucrat ca arhitect proiectant în cadrul Institutului de Proiectări al Ministerului Construcțiilor. În anul 1959 a obținut o autorizație de pictor bisericesc urmând cursurile Școlii de Pictură Bisericească de pe lângă Patriarhia Română. A pictat alături de mama sa, pictorița Florica Budiș, câteva biserici din București şi din împrejurimi.

Fiica regretatei arhitecte, politologul Sandra Pralong, este consilier de stat în Administraţia Prezidenţială a României și conduce Departamentul pentru Relaţia cu Românii din afara Graniţelor, demnitate pe care a deținut-o și pe perioada mandatului Președintelui Emil Constantinescu, după 1990 aceasta fiind una dintre personalitățile care au contribuit esențial la dezvoltarea societății civile din țara noastră.

Slujba de înmormântare a Sandei Budiș a fost oficiată sâmbătă, 18 septembrie a.c., ora 12:00, la Biserica Sfântul Silvestru din București.
Au rostit discursuri în memoria acestei emblematice personalități Sandra Pralong, Oana Pellea, Simona Vrăbiescu Kleckner, Vlad Nistor și părintele Cristian Galeriu, care au evocat viața, cariera precum și uriașa și profunda iubire de Oameni și de Țară a celei plecate dintre noi, care reprezintă un model de patriotism, demnitate, spiritualitate și credință românească.
Înmormântarea a avut loc la Cimitirul Ghencea Militar, unde odihnesc și părinții apreciatei arhitecte.

Un impresionant și pilduitor interviu luat Sandei Budiș de Eugenia Vodă, pentru emisiunea „Profesioniștii” a TVR, poate fi vizionat aici.

Dumnezeu să o odihnească în pace, cu Drepții!

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti