« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. Carter v. Russia. Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie
21.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 21 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Carter v. Russia.

CEDO a reținut o încălcare a articolului 2 (dreptul la viață) în aspectele sale materiale și procedurale și a stabilit că guvernul Rusiei nu a respectat obligațiile care îi revin în temeiul articolului 38 (obligația de a furniza facilitățile necesare pentru examinarea unui caz) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Rusia trebuie să plătească reclamantei (văduva lui Aleksandr Litvinenko) 100.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 22.500 de euro pentru alte taxe.

Cauza se referă la otrăvirea și moartea lui Aleksandr Litvinenko, în Marea Britanie, precum și la investigațiile asupra decesului acestuia. Aleksandr Litvinenko a lucrat pentru serviciile rusești de securitate înainte de a se îndrepta către Regatul Unit unde i s-a acordat azil. În 2006, acesta a fost otrăvit cu poloniu 210 (o substanță radioactivă) la Londra și a murit. O anchetă publică în Marea Britanie a constatat că asasinarea a fost efectuată de doi bărbați (Lugovoy și Kovtun), care acționaseră în numele altcuiva.

Curtea a constatat în special că a existat un caz prima facie puternic potrivit căruia, prin intoxicarea lui Aleksandr Litvinenko, Lugovoy și Kovtun au acționat ca agenți ai statului rus. Guvernul nu a furnizat nicio altă explicație satisfăcătoare și convingătoare a evenimentelor și nu a contrazis constatările anchetei din Regatul Unit.

De asemenea, Curtea a constatat că autoritățile rusești nu au efectuat o investigație internă efectivă, capabilă să conducă la stabilirea faptelor și, după caz, la identificarea și pedepsirea celor responsabili pentru crimă.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD