Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Oradea. Momentul de la curge termenul de contestare a deciziei de impunere în cazul comunicării deciziei în Spațiul Privat Virtual (SPV)


29.09.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Fiscalitate, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Oradea a hotărât că alegerea modalității de comunicarea prin mijloace electronice a actelor administrativ fiscale emise în formă electronică se poate efectua numai în situația în care contribuabilul/plătitorul a optat pentru această modalitate de emitere și de comunicare, iar actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data transmiterii actului către contribuabil/plătitor. În speță, Curtea a reținut că accesarea Spațiului Privat Virtual (SPV) reprezintă opțiune în sensul art. 47 alin. (3) din Legea nr. 207/2015, iar în cazul utilizării SPV nu se mai utilizează și altă modalitate de comunicare a actului administrativ-fiscal, iar termenul de depunere a contestației se calculează prin raportare la expirarea termenului de 15 zile de la data punerii la dispoziție a deciziei de impunere în SPV, și nu de la data luării la cunoștință.

Astfel, legiuitorul a stabilit modalitatea de comunicare a actelor administrative și faptul că, contestația se depune într-un anumit termen de la data comunicării, nu de la data la care a luat contribuabilul cunoștință de actul respectiv și a sancționat lipsa de diligentă a contribuabililor care nu se supun normelor legale prin sancțiunea decăderii.

 Or, instanța de fond și-a depășit atribuțiile puterii judecătorești și totodată a dat hotărârea atacată cu încălcarea sau aplicarea greșită a normelor de drept material întrucât, a reținut faptul că, actul contestat a fost comunicat în mod legal, dar și-a însușit o prerogativă exclusivă a legiuitorului și a reținut că trebuie avut în vedere momentul la care partea destinatară a luat cunoștință de conținutul actului administrativ comunicat, or din normele legale aplicabile prezentei nu reies aceste aspecte. Astfel aceste susțineri sunt total nefondate, dacă s-ar ignora prevederile legale în vigoare, ar însemna că orice comunicare efectuată de organul fiscal, în mod legal, nu ar avea nicio importanță dacă destinatarul comunicării nu ar binevoi, de exemplu, să deschidă corespondența.

Totodată, din momentul în care persoana fizică ce urmează a se înregistra în SPV acceptă termenele și condițiile utilizării SPV, primește notificări prin email sau sms privind documentele intrate în contul personal. Dacă nu se acceptă termenele și condițiile SPV, i se refuză înregistrarea contului.

Prin urmare, termenul legal de depunere a contestației nu a fost respectat, contestația prealabilă împotriva deciziei de impunere atacată a fost depusă tardiv.

Arată recurenta că, reclamanta are reprezentare în nume propriu în SPV din data de 10.09.2015. Conform art. 1, alin. 4 din Ordinul 660/2017: “în cazul utilizării SPV nu se mai utilizează și altă modalitate de comunicare a actului administrativ-fiscal”.(Decizia nr. 367 din 7 mai 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Oradea, speță disponibilă pe portalul instanței)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti