Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Miniștrii UE aprobă definitiv portul de încărcare universal USB-C


24.10.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor, Selected, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 24 octombrie 2022, Consiliul European a aprobat definitiv Directiva privind încărcătorul comun, potrivit unui comunicat.

Așadar, în 2024, portul de încărcare USB-C va deveni obligatoriu pentru o gamă largă de dispozitive electronice.

Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului: „Avem cu toții cel puțin trei încărcătoare de telefoane mobile acasă. Căutarea încărcătorului potrivit, fie la domiciliu, fie la locul de muncă, poate fi destul de agasantă. În plus, aceste încărcătoare reprezintă 11 000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an. Existența unui încărcător potrivit pentru mai multe aparate va economisi timp și bani și ne va ajuta să reducem deșeurile electronice.”

Noile norme se vor aplica unei game largi de dispozitive electronice:
– telefoane mobile;
– tablete și e-readere;
– aparate fotografice digitale și console de jocuri video;
– căști, căști intraauriculare și difuzoare portabile;
– mouse-uri și tastaturi fără fir;
– sisteme portabile de navigație.

În plus, toate laptopurile vor face obiectul noilor norme la 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

***

Marți, 4 octombrie 2022, Parlamentul European a adoptat noua lege privind echipamentele radio, potrivit unui comunicat.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

***

Marți, 7 iunie 2022, negociatorii Parlamentului și ai Consiliului au convenit ca până în toamna anului 2024 USB Type-C să devină portul comun de încărcare pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto din UE, potrivit unui comunicat.

***

Miercuri, 20 aprilie 2022, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European a adoptat poziția sa referitoare la Directiva revizuită privind echipamentele radio, potrivit unui comunicat.

Astfel, deputații europeni susțin un încărcător comun pentru dispozitivele electronice portabile, reducând deșeurile electronice și făcând mai convenabilă utilizarea diferitelor telefoane mobile, tablete și camere digitale.

Odată ce Parlamentul va aproba acest proiect în sesiunea plenară din luna mai, deputații europeni vor fi pregătiți să înceapă discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legislației.

***

Joi, 23 septembrie 2021, Comisia Europeană a informat că, odată cu propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio, portul de încărcare și tehnologia încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile, potrivit unui comunicat.

Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice. Acest lucru va îmbunătăți confortul consumatorilor și va reduce amprenta de mediu asociată producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziția verde și cea digitală.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru O Europă pregătită pentru era digitală: „Consumatorii europeni au fost frustrați suficient de mult în ceea ce privește încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-și găsi propriile soluții, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câștig important pentru consumatorii noștri și pentru mediu și în conformitate cu ambițiile noastre verzi și digitale.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă: „Încărcătoarele alimentează toate dispozitivele noastre electronice esențiale. Cu tot mai multe dispozitive existente pe piață, se vând din ce în ce mai multe încărcătoare care nu sunt interschimbabile sau nu sunt necesare. Dorim să punem capăt acestei situații. Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul și a reduce deșeurile.”

Comisia propune:

– Un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

– Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

– Separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

– Informații mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească 250 de milioane EUR pe an care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară (codecizie). O perioadă de tranziție de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare cu energie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro