« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Curtea de Apel Oradea. Nelegalitatea emiterii deciziei de impunere pentru o persoană fizică privind obligațiile accesorii aferente PFA constituită de acea persoană fizică
30.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea de Apel Oradea a hotărât că este nelegală emiterea pe seama unei persoane fizice a unei decizii de impunere privind obligații fiscale accesorii unor creanțe aferente activității de Persoană Fizică Autorizată (PFA), dacă persoana fizică nu a fost găsită vinovată de bancrută frauduloasă sau de plăți ori transferuri frauduloase, astfel încât, la închiderea procedurii, a fost descărcată de obligații (conform art. 181 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență).

Legea nr. 85/2014 reglementează procedura insolvenței și efectele sale, inclusiv în ce privește persoanele fizice autorizate. Printre efectele reglementate se regăsește și acela al descărcării debitorului persoană fizică de obligațiile pe care le avea înainte de intrarea în faliment, cu excepțiile expres prevăzute și care nu sunt invocate a fi incidente în cauză.

OUG nr. 44/2008 reglementează desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, fiind aplicabilă tuturor PFA-urilor. Potrivit art. 20 din acest act normativ titularul PFA răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectațiune, iar dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului.

În caz de insolvență, PFA va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

În consecință, prevederile art. 20 alin. 1 din OUG nr. 44/2008 cuprind norme generale, de drept comun, referitoare la toți titularii PFA. Norma de excepție este stabilită la art. 20 alin. 2, în sensul că în cazul special de insolvență, PFA va fi supusă Legii nr. 85/2014, inclusiv art. 181, în lipsă de stipulație contrară.

Astfel, însăși OUG nr. 44/2008 reglementează o excepție de la regula extinderii răspunderii titularului PFA asupra propriului patrimoniu, cu referire la insolvența PFA.” (Decizia nr. 253 din 26 martie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Oradea)

 
Secţiuni: Fiscalitate, Insolvență, JURIDICE.ro, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD