« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 20-24 septembrie 2021
24.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Iași. Luare de mită. Fals intelectual. Abuz în serviciu. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 712/VIII/3 din 29 iulie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest la domiciliu, a inculpatului R.A., la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– fals intelectual în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

și în stare de libertate, a inculpatei V.A.E., la data faptelor inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, cu atribuții și pe raza județului Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
– fals intelectual în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 12 mai 2021 – 30 iunie 2021, în calitatea menționată mai sus, inculpatul R.A. ar fi pretins pentru sine și pentru colaboratoarea sa, inculpata V.A.E., diferite sume de bani de la administratorul unei societăți comerciale, pentru a nu-l penaliza pentru neregulile constatate cu ocazia efectuării, de către cei doi inspectori, a unor controale.

În contextul menționat mai sus, pentru a favoriza societatea comercială, cei doi inculpați ar fi inserat în cuprinsul proceselor verbale mențiuni nereale referitoare la neregulile identificate și nu au sesizat organele competente, consecința fiind diminuarea semnificativă a obligațiilor fiscale datorate statului de către societatea comercială controlată.

Acționând în această manieră a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 78.772 lei, reprezentând obligațiile fiscale ce ar fi trebuit calculate și impuse societății controlate, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Pentru „ajutorul” oferit omului de afaceri, inculpatul R.A. ar fi primit, în mai multe tranșe, suma totală de 1.500 euro.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și a Direcției de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Biroul de Informare și Relații Publice. Dosar in rem achiziție vaccinuri anti-Covid19.

Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.

Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuarea, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 19.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără drept și fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, în noaptea de 18.09.2021, în timp ce se afla în stațiunea Olimp, cu ocazia unui festival de muzică electronică, inculpatul a deținut în vederea comercializării, către diverși consumatori, cantitatea de 157 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive și 6 grame de amfetamină, în amestec cu ketamină.

La data de 19.09.2021, Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov. Trafic de droguri de mare risc. Ucidere din culpă. Efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 19.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, ucidere din culpă și efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpații au comercializat droguri şi substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive către consumatori de pe raza municipiului Braşov.

La data de 17.02.2021, o persoană a fost preluată de către un echipaj al Seviciului de Ambulanţă Braşov, în stare gravă, fiind internată pe secţia Terapie Intensivă Coronarieni a Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov, unde, ulterior, a decedat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat faptul că respectiva persoană era consumatoare de noi substanţe cu efecte psihoactive, iar în cursul dimineţii de 17.02.2021, consumase astfel de substanţe pe care le achiziționase de la unul dintre inculpați.

În urma efectuării autopsiei, a rezultat faptul că între decesul tânărului și consumul de substanțe psihoactive a existat o legătură directă de cauzalitate.

La data de 19.09.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov au efectuat două acțiuni de prindere în flagrant a celor doi inculpați, în timp ce dețineau asupra lor substanțe psihoactive pe care intenționau să le comercializeze.

La data de 20.09.2021, Tribunalul Brașov a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Brașov și Direcției Generale Afaceri Europene, Schengen și Relații Internaționale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Trafic de droguri de risc. Efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizație. Percheziții domiciliare.

La data de 21.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat un număr de 24 de percheziții domiciliare, pe raza județului Buzău și a municipiilor Galați și București, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, în formă continuată și efectuare fără drept de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizație.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020 – 2021, o rețea infracțională, formată din 20 de persoane, a alimentat sistematic piața de droguri de risc (cannabis) și substanțe psihoactive, de pe raza județului Buzău.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite mai multe cântare și grindere utilizate pentru porționarea substanţelor, aproximativ 100 de grame de canabis, 50 de grame de substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, precum și suma de 3.700 de lei.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 18 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, BCCO București, BCCO Galați și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Buzău și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 21.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul că inculpatul a înființat, pe raza județului Satu Mare, o cultură de cannabis, drogurile ce urmau a fi obținute fiind destinate comercializării.

La data de 21.09.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia a fost identificată cultura de cannabis, formată din 22 de plante (130 de kilograme de masă verde), înființată într-un solar de legume.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Satu Mare cu propunere de arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul Postului de Poliție Medieșu Aurit si al unui criminalist din cadrul IPJ Satu Mare.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 22.09.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut faptul că inculpații au deținut diverse cantități de droguri de risc și mare risc în vederea comercializării către consumatorii aflați la un festival de muzică electronică, organizat pe raza județului Constanța.

La data de 20.09.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza stațiunii Neptun, în urma căreia au fost ridicate 416 comprimate de ecstasy, 48 de grame de cocaină, 79 de grame de ketamină, 990 de grame de amfetamină, 610 grame de cannabis, 90 de grame de rezină de cannabis, precum și alte substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La data de 22.09.2021, Tribunalul Constanța a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică. Ridicare de obiecte și înscrisuri – Dosarul ”City Insurance”.

În cursul zilei de joi, 23 septembrie 2021, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție procedează la ridicarea de obiecte și înscrisuri de la sediul ”City Insurance SA”.

Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Sursa: www.mpublic.ro

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.