« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană solicită Croației să respecte hotărârea CJUE privind gestionarea deșeurilor
24.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Joi, 23 septembrie 2021, Comisia Europeană a solicitat Croației să respecte Directiva-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și o hotărâre anterioară a Curții de Justiție a Uniunii Europene (C-250/18), potrivit unui comunicat.

Directiva solicită statelor membre să ia măsuri pentru a se asigura că deșeurile sunt colectate și tratate într-un mod care protejează atât sănătatea umană, cât și mediul. Pactul verde european și Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării stabilesc un obiectiv ambițios de reducere la zero a poluării pentru UE, care aduce beneficii sănătății publice, mediului și poate contribui la realizarea neutralității climatice.

La 2 mai 2019, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât (C-250/18) că Croația calificase în mod eronat peste 140.000 de tone de reziduuri de producție din prelucrarea silicomanganului ca „subprodus” și nu ca deșeuri la situl Biljane Donje.

În consecință, Croația nu a reușit să gestioneze aceste deșeuri, punând astfel în pericol sănătatea umană și afectând mediul. Croația se află în faza de planificare timpurie a executării hotărârii Curții, fără să existe un calendar concret sau un plan detaliat pentru reabilitarea sitului. Comisia a decis așadar să trimită Croației o scrisoare de punere în întârziere pentru nerespectarea hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Este vorba despre o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în temeiul articolului 260 alineatul (2) din TFUE, ceea ce înseamnă că Comisia poate trimite cauza spre rejudecare Curții de Justiție a Uniunii Europene și poate solicita aplicarea unor sancțiuni financiare, după ce oferă Croației ocazia de a răspunde la scrisoare și de a lua măsurile necesare.

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul mediului, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD