Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană solicită unor state membre să remedieze deficiențele de transpunere a normelor UE privind mandatul european de arestare
24.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 23 septembrie 2021, Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Croației și Finlandei prin trimiterea unor scrisori de punere în întârziere pentru netranspunerea Deciziei-cadru privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre (Decizia-cadru 2002/584/JHA) în deplină conformitate cu normele UE, potrivit unui comunicat.

Mandatul european de arestare prevede proceduri simplificate de predare judiciară transfrontalieră: în cazul în care un judecător sau un magistrat al oricărui stat membru emite un mandat de arestare și de detenție a unui suspect care a comis o infracțiune gravă, acest mandat este valabil în întreaga UE. Fiind operațional de la 1 ianuarie 2004, mandatul a înlocuit procedurile îndelungate de extrădare care existau anterior între statele membre ale UE. Pentru a asigura buna funcționare a acestui mandat, este esențial ca toate statele membre să încorporeze în legislația națională integral și corect toate dispozițiile deciziei-cadru.

Comisia consideră că măsurile naționale de transpunere notificate de Croația și Finlanda nu transpun în mod adecvat decizia-cadru. În special, Comisia a identificat deficiențe în ceea ce privește transpunerea motivelor opționale de neexecutare și termenele obligatorii pentru luarea unei decizii cu privire la executarea unui mandat european de arestare.

Cele două state membre au la dispoziție două luni pentru a lua măsurile necesare pentru a asigura transpunerea corectă a Deciziei-cadru, în caz contrar Comisia putând decide să le trimită un aviz motivat.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti