« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Pescuirea minunată
26.09.2021 | Ana-Maria PUIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Am scris aceste rânduri din toată inima pentru sufletele înscrise la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii a cărui primă probă se va desfășura duminică, 3 octombrie 2021.

Cred că utile pot fi la orice început de drum

Lecturarea acestor rânduri nu este recomandată celor ce nu recunosc deasupra capetelor noastre existența unui Bun Dumnezeu.

Cu gândul și cu sufletul la emoțiile pe care trebuie să le trăiască în săptămâna ce vine sufletele angajate în susținerea probelor de concurs de admitere la Institutul Național al Magistraturii, ascultarea predicii la Evanghelia citită astăzi în Biserica Ortodoxă Română m-a inspirat cu scrierea acestor rânduri.

Astăzi, duminică, 26 septembrie 2021, cu o săptămână înainte de Marele Examen, în prima zi a săptămânii bisericești ce precedă această piatră de hotar, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, în Biserica Ortodoxă Română s-a citit Evanghelia după Luca, Capitolul V 1 – 11 sau despre Pescuirea minunată.

Nu voi cita aici întregul pasaj pentru a nu răpi din emoția deschiderii de către fiecare dintre noi, în colțișorul nostru, a Sfintei Cărți.

În plus, nu mă voi lansa în a face cunoscute înțelesurile acestei pericope. Desăvârșiți în aceasta sunt Mitropolitul Bartolomeu Anania, Părintele Constantin Coman, Olga Greceanu (în Meditații la Evanghelii, Editura Sophia, 2010, p.42)

Pe scurt, ceea ce mi s-a părut de împărtășit sufletelor care, după o lungă și grea perioadă de studiu, unele, chiar la începutul vieții lor profesionale, trec acum prin emoțiile ultimei săptămâni dinainte de marele concurs este chemarea lui Iisus adresată lui Simon (Petru) de a arunca mai în adânc mrejele pentru a pescui. „Și răspunzând, Simon a zis: Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele.”

Iată deci unde se găsesc sufletele acestea greu muncite de studiul necesar accederii la Institutul Național al Magistraturii.

Sunt, după umila mea viziune, în postura lui Simon-Petru. Au trudit mult. Ca și Simon (pescar de profesie, care cunoștea foarte bine tainele pescuitului), și tinerii aspiranți la statutul de auditor de justiție sunt, cu siguranță, studioși, muncitori, bine cunoscători ai tainelor (doctrinei) dreptului.

Cu toate acestea, cu toată truda, priceperea, cunoașterea, lectura asiduă, (încă) nu au prins nimic. Și nu numai atât, dar mai sunt și sufocați de emoțiile examenului, de presiunea vieții, a familiei, de anxietatea indusă de vremurile pe care le trăim, de faptul că au așteptat atât de mult până să se organizeze acest concurs și încă mai au în față un lung proces de examinare.

Cum m-am gândit eu că ar putea inspira această pericopă viitorii auditori de justiție?

Ei bine, se pare că nu e de ajuns studiul propriu, încrederea în efortul individual depus pentru parcurgerea întregii materii. Dacă rămâi în această zonă de suprafață a mării pe care vâslești e posibil să nu pescuiești nimic, e posibil să te cuprindă teama de concurența celorlalți pescari care plutesc în aceeași parte de lac și, astfel, într-un final, să te lași cuprins de îndoială cu privire la limitele tale umane fie ele și ale unui individ excelent.

De aceea, pentru succes, ne este adresată chemarea de a arunca mrejele mai adânc.

Or, ce găsim în adâncul nostru?

Întregul nostru potenţial, chemarea noastră, energia fiinţei noastre pe care suntem chemaţi să o eliberăm, să o descătuşăm de toate limitările noastre de suprafaţă (că nu am citit suficient, că e prea mare concurenţa, că nu mai ştiu nimic din tot ce am citit, că ceilalţi sunt mai buni decât mine, că la examenul anterior am greşit mult, că ai mei prieteni s-au descurcat mai bine la alte examene, etc).

De aceea, aşa cum „Și răspunzând, Simon a zis: Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele.”, vă invit ca la începutul acestei săptămâni, să vă luaţi un moment pentru sufletul vostru: închideţi pentru câteva clipe cărţile, închideţi apoi puţin şi ochii, răsuflaţi adânc şi, cu toată fiinţa voastră, adresaţi-vă Celui care ne cheamă să aruncăm mrejele mai în adânc: „Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele.”[1]

Aţi făcut tot ce a depins de puterile voastre, aţi dăruit ore din viaţa voastră pentru realizarea Marelui Vis, dar, dincolo de asta, dincolo de priceperea noastră, de puterile noastre, există ceva mai presus de noi.

Din moment ce v-aţi înscris la acest concurs, aţi făcut primul pas, studiul consistent a fost al doilea pas. Ascultaţi şi chemarea acestei duminici şi aruncaţi mrejele mai în adânc. Abordaţi concursul fără teamă, mergeţi cu încredere că sunteţi deja pe drumul vostru.

Şi făcând ei aceasta, au prins mulţime mare de peşte, că li se rupeau mrejele”.

Care a fost reacţia lui Simon-Petru după această pescuire minunată?

Cu siguranţă nu s-a împăunat, nu a considerat prinderea mulţimii mari de peşte ca fiind rodul priceperii sale, ci, cu smerenie, a recunoscut faptul că succesul minunat a fost posibil doar pentru că a acceptat Chemarea şi a urmat Cuvântul, lăsând să se facă Voia Sa. Pescuirea minunată a fost primită cu smerenie, având conştiinţa păcătoşeniei proprii şi a existenţei lui Dumnezeu.

Care a fost răspunsul primit de Simon cel smerit?

Şi a zis Iisus către Simon: Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni.”

Conştientizând că, în continuarea bunului simţ al studentului bun (la Drept) la care făcea apel domnul av. conf. univ. dr. Radu Rizoiu, este binevenită smerenia auditorului de justiţie, pe care se va clădi caracterul viitorului judecător şi procuror, vă doresc să fiţi actanţii unei Pescuiri minunate pe care să o înfăptuiţi şi să o acceptaţi fără a vă teme, dar cu smerenie, căci de acum înainte veţi fi pescari de oameni.


[1] Iar pentru cei cărora le este aproape rugăciunea:
Rugăciunea tânărului studios pentru ajutor la examene:
Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul înţelepciunii şi al puterii, cu inimă smerită Te rog, revarsă-Ţi bunătatea Ta părintească şi harul Preasfântului Tău Duh înţelepţitor şi ajutător asupra mea.
Doamne, dă-mi duh de înţelepciune şi de pricepere.
Luminează-mi mintea cu lumina cunoştinţei .
Binecuvântează-mă cu puterea Ta cea dumnezeiască şi ajutorul Tău  cel nebiruit să mă sprijine la examenele ce-mi stau înainte.
Alungă de la mine frica şi cu duh stăpânitor mă întăreşte.
Doamne, Te rog, dăruieşte-mi puterea să-mi adun gândurile şi să am mereu mintea trează.
Cu stăruinţă Te rog ca puterea Ta cea dumnezeiască să întărească slăbiciunea firii mele. Ceea ce eu nu pot înţelege cu mintea să facă deplin înţelepciunea şi atotştiinţa Ta.
Doamne, Cel Ce Te-ai sălăşluit în inimile curate ale sfinţilor Tăi apostoli, prin harul Preasfântului Tău Duh, Care S-a pogorât în chipul limbilor de foc şi i-a luminat şi înţelepţit, ca să înţeleagă Sfânta Scriptură, pe care Tu ai învăţat-o pe pământ; Cel ce ai deschis gurile lor şi i-ai împuternicit să vorbească limbile pământului, Însuţi Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, trimite Acelaşi Duh Sfânt al Tău luminător şi înţelepţitor asupra mea, care mă rog Ţie, şi îmi dă putere să dau răspunsul cel bun la examenele ce-mi stau înainte.
Luminează-mă şi mă înţelepţeşte.
Duhul Tău cel Sfânt să mă stăpânească, să-mi dea pace în suflet şi încredere în purtarea Ta de grijă.
CA prin buna mea reuşită la examene, să se preamărească şi prin mine Preasfânt Numele Tău, al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.


Judecător Ana-Maria Puiu

 
Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD