Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timișoara. Frauda informatică este o variantă a înșelăciunii


27.09.2021 | Luciana NEAMȚU
Secţiuni: Cyberlaw, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Luciana Neamțu

Luciana Neamțu

Curtea de Apel Timișoara a hotărât, în acord cu instanța de fond, că introducerea unor date informatice false într-un mediu virtual, crearea pe diverse rețele de socializare a unui profil cu numele unei alte persoane și inducerea în eroare, în mod repetat, a unor persoane pentru obținerea în mod fraudulos, sub diferite pretexte, a anumitor sume de bani de la acestea, reprezintă elemente constitutive ale infracțiunii de fraudă informatică. Infracțiunea de fraudă informatică și infracțiunea de înșelăciune nu se confundă. Curtea a arătat că frauda informatică reprezintă o variantă a înșelăciunii, dat fiind faptul că fraudarea unei persoane vătămate implică în mod logic și inducerea acesteia în eroare. (Decizia penală nr. 8 din 11 ianuarie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Timișoara, Secția penală)

* A se vedea și ÎCCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept. Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane, precum și dezbaterea Atacul Clonelor – art. 325 Cod penal / 1 martie 2021 (ediția 440)

Luciana Neamțu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti