Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Generalul Erou Ion Dobran s-a stins
27.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Generalul-locotenent de flotilă aeriană (rtr.), Ion Dobran, ultimul pilot as al Armatei Regale Române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, „ne-a părăsit, astăzi, şi s-a înălţat către Escadrila din Ceruri”, la respectabila vârstă de 102 ani, a anunțat vineri, 24 septembrie 2021, ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook, subliniind că este o „zi de doliu pentru aviaţia militară!”
„Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, general-locotenent (rtr.) Ion Dobran a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte. (…) A luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.” – a transmis ministrul.

„În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general-locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari.” – potrivit MApN.

Pentru faptele sale eroice de război, Ion Dobran a fost decorat prin Înalte Decrete Regale de către MS Regele Mihai I cu Ordinele „Steaua României” cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Ofițer, „Coroana României” cu spade și panglică de Virtute Militară, în rang de Cavaler, și, de două ori, cu „Virtutea Aeronautică” cu spade, clasa Crucea de Aur – cu 1 baretă și, respectiv, cu 2 barete.
A primit și Ordinul „Leul Alb” din partea Cehoslovaciei.

Născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni-Podgoria, din judeţul Argeş și absolvent al al Liceului Militar „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureș (promoția 1939) și al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie de la Cotroceni (promoţia 1941), fiind brevetat pilot de vânătoare, după o instruire de opt luni efectuată la Centrul de Perfecționare a Zborului de la Ghimbav-Brașov, și încadrat inițial la celebra Flotilă 1 Vînătoare de la Pipera, Ion Dobran a luptat în război pe ambele fronturi, a fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare și a participat la 340 de misiuni și 74 de lupte aeriene, dintre care 11 victorii şi un avion distrus la sol, fiind doborât de trei ori, dar scăpând cu viaţă, fără răni grave, toate acestea fiind relatate în excepționala sa carte de memorii de război.

În timpul bătăliei aeriene din 6 iunie 1944, ziua operațiunii Overlord, a debarcării trupelor aliate în Normandia, locotenentul, pe atunci, Ion Dobran se afla la manşa unui avion Messerschmitt 109. „Eram în zona Galaţiului când am rămas fără copilot. M-am îndreptat spre Constanţa, am luat înălţime faţă de ei şi m-am hotărât să atac, deşi americanii erau în formaţie de trei. Ce am făcut eu era sinucidere curată, dar nu aveam de ales. L-am nimerit pe cel din dreapta”, rememora Generalul pentru „Adevărul”.
La manşa avionului american se afla tânărul sublocotenent Barrie Davis, care activa în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare. După ce a fost atacat de român, avionul avariat, P-51 Mustang, a aterizat forţat în zona Ucrainei, însă pilotul a supravieţuit.
De la acea confruntare a trecut jumătate de veac până când, fostul său adversar a dat peste un jurnal de front în care românul descria lupta aeriană din ziua Z. O perioadă, cei doi foşti inamici au corespondat până când Colonelul Barrie Davis a venit în România, de data aceasta ca aliat. „Am stat câteva zile împreună şi am depănat amintiri, la Bucureşti şi în Poiana Braşov“, povestea Generalul Dobran întâlnirea care a avut loc în anul 2010.

Ion Dobran a fost epurat din aviația militară în 1952, fiind trecut în rezervă cu gradul de maior, și, după ani de persecuții politice, în care a trebuit să lucreze „la munca de jos”, calificându-se ca strungar la uzina „Timpuri Noi”, în 1966 a fost reprimit în aviația utilitară, după un an devenind pilot de linie la Tarom, de unde s-a pensionat în 1973, având o scurtă revenire în activitate între 1975 și 1976, ca inspector principal de navigație.

Regretatul General este tatăl Maestrului Ioan Mircea Dobran, avocat pledant în Baroul București în perioada 1979 – 2016, membru al primei Comisii de disciplină de după 1990 a Baroului și fost membru al Consiliului Filialei București a Casei de Asigurări a Avocaților.

Generalul Erou Ion Dobran a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală, fiind condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere. Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană.
O formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat sudul Bucureştiului în timpul ceremoniei funerare, în semn de omagiu pentru Eroul Ion Dobran, care, într-un interviu acordat în urmă cu trei ani, spunea: „Dacă aş avea 20 de ani şi România ar fi în pericol, aş mai lupta o dată pentru Țară.”

„Generalul-locotenent (rtr.), erou al celui de-al Doilea Război Mondial, îşi va continua zborul nestingherit şi după trecerea la cele veşnice, urmându-şi visul ce l-a călăuzit o viaţă.” – a scris Ministerul Apărării Naționale pe pagina sa de Facebook.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, cu Drepții!

Secţiuni: Comunicare profesională, Life, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO