Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Este esențial ca, înainte de a alege o direcție de carieră, să încercați să vă cunoașteți cât mai bine pe voi înșivă
27.09.2021 | Silvana IVAN

Secţiuni: Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Silvana Ivan

Silvana Ivan

Bună tuturor!

Sunt onorată și bucuroasă de invitație, este emoționant să fiu la pupitru în această sală care, până azi, am știut cum se vede doar din partea opusă, și mai ales de la palierul de sus. Una dintre cele mai fericite zile din viața mea a fost cea în care am aflat că am intrat aici, la Drept; nu știam că s-au afișat rezultatele, a sunat-o pe mama o prietenă să-i zică cum că m-a văzut pe lista de admiși; am fugit cu sufletul la gură spre facultate să văd dacă e adevărat și tot drumul m-am rugat în gând…Desigur, internetul încă nu exista. 🙂

De când am primit invitația ELSA (căreia îi mulțumesc pe această cale), m-am tot gândit ce ar fi cel mai util pentru voi să vă spun. Și cred că cel mai important lucru ar fi să vă confirm că ați făcut o alegere foarte bună cu Facultatea de Drept :). Eu, de 20 de ani de când am terminat această facultate, nu am avut o zi de regret cu privire la profesia pentru care am optat.

Diploma de absolvent al Facultății de Drept, și mai ales cunoștințele pe care le veți dobândi pe durata anilor de studiu reprezintă o „cheie de aur” cu care veți putea deschide foarte-foarte multe „uși” în viață. „Uși” într-o mulțime de profesii, la un nivel la care nu cred că există echivalent la facultățile din alte domenii; veți avea cunoștințele  pentru a putea deveni avocați, magistrați, notari, jurisconsulți, arbitri, profesori, politicieni, activiști în domenii sociale, funcționari publici…Veți putea avea acces la „uși” spre lumea de business și modul cum funcționează o mulțime de industrii și domenii de afaceri; pentru că, desigur, pentru a putea face o analiză corectă și racordată la realitatea practică a spețelor comerciale va trebui să vă informați și să înțelegeți mecanismele de funcționare ale afacerii și industriei respective. Sunt noi universuri din care aveți șansa să „gustați”, și să aflați lucruri care vă vor fi utile și în viața personală; nimic din ce veți învăța nu va fi degeaba. Eu, cu ocazia profesiei de avocat, doar ca să dau câteva exemple, am învățat câte ceva și despre producția de otel, și cea de energie și despre cum funcționează industria financiară, și despre problemele cu care se confruntă clinicile private, dar și ce probleme pot ridica publicitatea și promovarea unor produse prin influenceri de pe Instagram.

Alte „uși” care vi se vor deschide sunt cele de înțelegere profundă a relațiilor sociale și a legăturilor emoționale dintre și din oameni. Și nu mă refer doar la aceia dintre voi care veți gestiona probleme de dreptul familiei. Aspectul de înțelegere a psihologiei umane și de dezvoltare al unui al șaselea simț în a „citi” oamenii, în a percepe resorturile lor interioare este prezent în absolut orice domeniu juridic și vi se va șlefui (sau ascuți 🙂 – depinde de perspectivă) o dată cu trecerea timpului; ca avocat și jurisconsult veți învăța să vă „citiți” clientul și veți învăța cum să abordați diverse tipologii umane, cum să negociați, cum să convingeți, când să faceți un pas în spate; ca magistrat, la fel, veți învăța cum să vedeți omul dincolo de poza cu fundiță pe care și-o prezintă părțile și martorii din proces. Și, din punctul meu de vedere, pachetul de cunoștințe de psihologie și inteligență emoțională pe care le veți dobândi prin profesie este unul din cele mai mari beneficii pe care vi le va aduce meseria; vi se vor activa adevărate „antene” de înțelegere extinsă a lumii în care trăiți.

Pe scurt, ce vreau să zic, este că viața profesională a absolvenților de Drept nu e deloc monotonă sau boring, în fiecare zi poți să înveți ceva nou și ai de rezolvat un nou puzzle. Deci, e destul de fun :).

Și, legat de ideea de a rezolva optim puzzle-ul, care este în fapt orice problemă de drept, ce pot să vă zic după 20 de ani de profesie este că un jurist bun este un cel care a învățat bine în facultate „pilonii de bază” ai sistemului de drept – și aici includ nu doar materii precum dreptul civil, dreptul penal, dreptul constituțional, cât și materiile de logică juridică și de filozofie juridică.

Pentru că, veți vedea, sistemul de drept este, în primul rând, o construcție foarte-foarte logică; uneori, poți anticipa textul legal doar mergând pe bunul simț. În al doilea rând, acest sistem nu este unul „steril”, în vid, ci este o construcție adaptată unor valori sociale de la un anumit moment – și, aici intervine elementul de filozofie; filozofie care, de-a lungul timpului a tot suferit modificări; știm cu toții cum acum câteva sute de ani erau incriminate fapte precum vrăjitoria, pe care azi le vedem chiar la TV, erau interzise anumite drepturi și libertăți (ex: dreptul de vot, libertatea de exprimare) care astăzi sunt disponibile tuturor; desigur, există și situații când anumite drepturi au fost restrânse în timp, fie în mod absolut (nu ne mai putem face casă unde vrem pe deal, ci doar unde avem acte pe teren), fie restrângeri de drepturi într-un anumit context (cum ar fi măsurile luate în legătură cu pandemia de COVID-19).

Așa cum veți vedea, „dreptul” nu e ceva fix sau permanent, ci este o structură maleabilă și într-o continuă schimbare, un fel de tovarăș de drum, dar și o oglindă a societății; profesionistul din domeniul juridic trebuie să fie foarte deschis la schimbare și la a se pune mereu la punct cu evoluția legislației. Deci, când învățați, focalizați-vă să înțelegeți mai ales esența și spiritul legilor pe care le veți studia, să percepeți în primul rând construcția macro, ale cărei piese vi se pun în mână bucată cu bucată, prin fiecare materie de la facultate, și să înțelegeți că absolut toate materiile sunt conectate între ele; de aceea, nu prea merge cu trișat sau cu „piese” lăsate pe dinafară; ca să fac o paralelă, e cum mi s-a întâmplat mie când am luat de la Ikea un fel de dulap și, după ce l-am montat, au rămas niște piese „în plus”; nu, nu erau „în plus”, ci erau „lipsă” din construcție, și în câteva zile dulapul s-a înclinat suspect spre dreapta… Cam așa e și cu ce clădiți voi în anii de facultate.

Aș vrea să închei, spunând-vă că profesia este o parte foarte importantă a vieții voastre și poate fi și o mare sursă de satisfacție, de împlinire și de evoluție personală. Dar, ca să fie așa, este esențial ca înainte de a vă alege o direcție de carieră (avocatură, magistratură, notariat etc.), să încercați să vă cunoașteți cât mai bine pe voi înșivă; ce valori morale și sociale aveți? ce tip de activități vă anima și va captează atenția? vă place să fiți mai retrași sau înconjurați de oameni? puteți lucra bine sub presiune sau e prea stresant? sunteți emotivi, impulsivi sau vă gestionați bine emoțiile?

Aveți În față 4 ani în care este important să încercați să vă răspundeți la astfel de întrebări, să vă faceți, cu onestitate și curaj, o profundă introspecție și să vă testați, să vă puneți în diverse situații ca să vă cunoașteți cât mai bine (pentru asta vă recomand și ca în fiecare vacanță să faceți practica pe undeva măcar o lună, ideal în domeniul juridic  – iar firma noastră, Țuca Zbârcea și Asociații își deschide în fiecare vara poarta către studenții de la Drept).

Cunoaște-te pe tine însuți”, adagiul adus de Platon, este cel mai important sfat de viată pe care l-am primit eu. In timp, am înțeles și că cine suntem noi este de fapt o creație la care putem lucra încontinuu; cu fiecare alegere, cu fiecare acțiune, mai punem o tușă la portretul din viața asta. Așa că, mai ales înainte de decizii importante, nu uitați să vă întrebați: cum vreau să arate portretul meu final? cum vreau să fie tabloul cu povestea vieții mele? În călătoria, și uneori în furtuna vieții, asta vă poate ajuta să rămâneți ancorați în esența voastră, în valorile voastre cele mai importante, adică în ceea ce vă poate face să vă simțiți cu adevărat împliniți și fericiți.

Vă doresc să vă bucurați de drumul vieții și de tinerețe, să aveți mintea la voi și inima sus!

Mulțumesc încă o dată pentru invitație și pentru șansa de a mă adresa bobocilor de anul acesta!

* Alocuțiune susținută în cadrul ELSA Freshers Week, Aula Magna, Facultatea de Drept, Universitatea București, 23 septembrie 2021

Silvana Ivan, Partener al ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti