Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Scurte considerații privind falimentul societăților de asigurare-reasigurare
28.09.2021 | Andreea-Maria MAXIM

Secţiuni: Articole, Asigurări, Drept civil, Insolvență, Note de studiu, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea-Maria Maxim

Andreea-Maria Maxim

1. Preliminarii

În anul 2015 s-a deschis procedura de faliment, prevăzută de Legea nr. 85/2014, față de societatea Astra Asigurări, în anul 2016 Forte SA, în anul 2017 Carpatica Asig, iar în 2020 Certasig.

Statistic, aproape un faliment pe an.

Urmează iminentul faliment al societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., după parcurgerea formalităților legale.

Există legislație, proceduri de lucru, formulare, ghiduri, termene, organisme cu atribuții în domeniu (lichidatorul judiciar, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, Fondul de Garantare a Asiguraților – FGA, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR) și fonduri în astfel de cazuri.

2. Recentele modificări și completări introduse prin OUG nr. 102/2021

În contextul iminentului faliment al City Insurance au avut loc o serie de modificări legislative, introduse prin recenta OUG nr. 102/2021.

OUG nr. 102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 916 din 24.09.2021, intrând, în principiu, în vigoare la aceeași dată.

Urgența adoptării ordonanței a fost justificată, în principal, prin următoarele: necesitatea asigurării unei protecţii reale a creditorilor de asigurări, acordarea posibilității ca FGA să facă plăți către păgubiți într-un termen mai scurt, iminentul faliment al asigurătorului care deține o cotă ridicată de piață RCA.

Practic, prin modificările și completările introduse prin OUG nr. 102/2021 s-au corelat dispozițiile Legii nr. 213/2015 cu prevederile Legii nr. 246/2015, Legii nr. 503/2004, Legii nr. 85/2014.

Toate modificările și completările legislative sunt prezentate detaliat în nota de fundamentare a OUG.

Câteva dintre modificările și completările legislative introduse prin OUG nr. 102/2021:

– FGA va putea face plăți aferente despăgubirilor / indemnizațiilor cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenţei indiciilor stării de insolvenţă a asigurătorului;

– FGA va putea deschide dosare de daună în cazul daunelor avizate la asigurători înainte de data retragerii autorizației de funcționare, dar pentru care aceștia nu au deschis dosarele de daună, precum și va putea efectua constatări suplimentare pentru dosarele deja deschise de asigurători;

– momentul de la care curge încetarea de drept a poliţelor de asigurare, respectiv de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, pentru a scurta momentul, întrucât în forma anterioară curgea de la rămânerea definitivă a hotărârii (art. 262 alin. 3 ind. 2 din Legea nr. 85/2014).

– ASF va putea numi FGA ca administrator interimar al unui asigurător pentru care se dispune măsura retragerii autorizației de funcționare și se constată indiciile existenței stării de insolvență, până la momentul deschiderii procedurii de faliment și desemnarea lichidatorului judiciar;

– majorarea cuantumului plafonului de garantare de la 450.000 lei la 500.000 lei / creanță de asigurare / contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență;

– modificări și completări referitoare la: informațiile minime conținute de cererea de plată adresată Fondului, înscrisurile atașate cererilor, competența Fondului de a solicita petenților informații și documente suplimentare necesare pentru soluționarea cererilor.

3. Particularitățile procedurii falimentului unei societăți de asigurare

Falimentul societății de asigurare este reglementat de art. 242-272 din Legea nr. 85/2014.

Vom prezenta sub formă tabelară principalele particularități ale procedurii falimentului unei societăți de asigurare-reasigurare comparativ cu o procedură obișnuită de insolvență / faliment.

4. În loc de concluzii

Modificările și completările legislative adoptate în regim de urgență prin OUG nr. 102/2021 sunt benefice, fiind făcute în scopul de a eficientiza și urgenta plățile de către FGA în dosarele de daună către păgubiți, de a crește gradul de încredere al asiguraților în asigurări, au fost acoperite unele lacune sau corelate și/sau îmbunătățite unele prevederi legale, cum am precizat mai sus.

Asigurații pot urmări comunicatele oficiale ale FGA pentru a afla pașii de urmat, formularele și actele necesare pentru instrumentarea dosarelor de daună, cu mențiunea că cel mai probabil va fi un proces de durată.

Procedura de faliment împotriva unei societăți de asigurare-reasigurare comportă o serie de specificități, fiind de o complexitate ridicată, necesitând vaste cunoștințe din varii domenii ale dreptului, drept comun (Codul civil), inclusiv legislația specială a asigurărilor, FGA, ASF (ex. Norma nr. 24/2019), BAAR, legislație comunitară în domeniu, etc.

Andreea-Maria Maxim
Practician în insolvenţă, UNPIR Filiala Cluj

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti