« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

ÎCCJ. Semnificația noțiunii de ”inexistența faptei” de la art. 16 alin. 1 lit. a) C. proc. pen.
30.09.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că noţiunea de inexistenţă a faptei, în accepţiunea art. 16 alin. 1 lit. a) C. proc. pen., se rezumă la inexistenţa acţiunii sau inacţiunii care constituie elementul material al textului de incriminare, or la situaţia în care o acţiune sau inacţiune există, dar excede elementului material al infracţiunii. Așadar, art. 16 alin. 1 lit. a) din C. proc. pen. nu este incident în ipoteza în care se constată că inculpatul a desfăşurat activitatea reţinută în rechizitoriu, în împrejurări care nu realizează celelalte condiţii impuse de textul incriminator, sub aspectul laturii obiective. (Decizia nr. 178/A din 25 iunie 2021, pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD