« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Infrastructură
Profesionişti
 

Tarife orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea | Proiect
28.09.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 27 septembrie 2021, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a lansat în dezbatere publică proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea.

Eduard Lovin, președinte ANCOM: „Pentru a stimula dezvoltarea rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructura fizica necesare susținerii acestora, lansam astăzi în consultare publică proiectul de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea. Tarifele orientative ce au fost determinate de Autoritate pe baza principiilor prevazute în Legea infrastructurii, în urma răspunsurilor primite din partea operatorilor de rețea și conform reglementărilor relevante din legislația specială din domeniul energiei, reprezintă un reper de care trebuie să se țină cont în cel mai înalt grad în procesul de negociere a contractelor, orice îndepărtare de la acestea necesitând o justificare adecvată.”

ANCOM a identificat principalii operatori de rețea care dețin în proprietate, administrare sau concesiune stâlpi care sunt/ar putea fi utilizați de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru instalarea de rețele publice de comunicații electronice și a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de rețea distribuitori de energie electrica, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleu și/sau tramvai).

Modalitatea de stabilire a tarifelor

Pentru aceste categorii de operatori de rețea au fost aplicate chestionare specifice, în doua etape în ultimul trimestru al anului 2020. Tarifele orientative propuse pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea au fost calculate luând în considerare principii și metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeana în materia calculației costurilor – principiul cauzalitații costurilor, principiul obiectivității și principiul proporționalității. Au fost avute în vedere costurile asociate furnizării serviciului de acces la infrastructura, respectiv costurile cu investițiile în infrastructura realizate de operatorul de rețea, costurile operaționale aferente infrastructurii fizice la care este acordat accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice, cât și evaluarea impactului accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de rețea și îmbunătățirile aduse infrastructurii fizice de către furnizorul de rețele de comunicații electronice, în măsura în care acestea aduc beneficii și operatorului de rețea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de rețea identificate.

Accesul la stâlpii operatorilor de rețea este cel mai frecvent întâlnit tip de acces la infrastructura fizica, iar tarifele de acces la stâlpii unui operator de rețea fac deja obiectul unor litigii deschise la ANCOM de furnizori de rețele publice de comunicații electronice, nemulțumiți de majorarea tarifelor pentru accesul la stâlpii unor operatori de rețea, a căror activitate principala este de distribuire a energiei electrice.

Tarifele orientative propuse de ANCOM

Pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizica constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuție a energiei electrice, sunt propuse următoarele tarife orientative:

a) 1,84 lei/stâlp/circuit (cablu)/luna, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de joasa tensiune;

b) 3,46 lei/stâlp/circuit (cablu)/luna, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;

c) 22,62 lei/km/circuit (cablu)/luna, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de înalta tensiune.

Tariful orientativ propus pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizica constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stâlp/circuit (cablu)/luna.

Tarifele nu conțin TVA.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare
:: Model tarife orientative stâlpi operatori transport public local
:: Model tarife orientative stâlpi electricitate

 
Secţiuni: Anunțuri, Energie, Infrastructură, Lege 9, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD