« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Armurierul persoană fizică care are acces la arme nu săvărșește infracțiunea de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor
04.10.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că fapta unui inculpat, persoană fizică, de a desfăşura operaţiuni enumerate în autorizaţia privind efectuarea de operaţiuni cu arme şi muniţii letale deţinută de întreprinderea familială în cadrul căreia acesta îşi desfăşoară activitatea ca membru, nu îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor prevăzută în art. 342 alin. 1 C. pen., întrucât, prin obţinerea autorizaţiei pentru prestarea anumitor operaţiuni cu arme şi muniţii letale de către o întreprindere familială – formă de organizare a activităţii desfăşurate de persoane fizice membre ale aceleiaşi familii -, în realitate, cei care dobândesc dreptul de a le efectua sunt persoanele fizice, membre ale întreprinderii familiale. În speță, instanța supremă a constatat că fapta reţinută în sarcina inculpatului, respectiv aceea că, în data de 26.06.2015, a intrat în incinta magazinului de arme şi muniţii aparţinând Întreprinderii familiale A., constituită de inculpat, şi, folosindu-se de chei potrivite, a deschis dulapul tip de arme, a luat o armă de vânătoare cu lunetă, demontând luneta cu prindere rapidă şi a părăsit magazinul cu arma asupra sa, nu poate fi circumscrisă unei operaţiuni care să excedeze autorizației anterior menţionate.

Astfel, potrivit art. 105 lit. a) din lege, armurierii autorizați să desfășoare operațiuni de comercializare a armelor, pieselor și munițiilor pot efectua următoarele activități: cumpărare, vânzare, închiriere, schimb, import, export și transfer de arme și muniții, precum și intermedierea efectuării acestor operațiuni. În mod evident, aceste activităţi permit un contact nemijlocit cu armele precum şi scoaterea acestora în afara magazinului, în scopul prevăzut în autorizaţie.

Acuzaţia penală adusă inculpatului s-a centrat exclusiv pe lipsa dreptului de acces la arme şi nu pe acţiunile acestuia ulterioare părăsirii magazinului (care nici nu au făcut obiectul cercetărilor), condiţii în care, instanţa de recurs în casaţie reţine că activităţile descrise în cele ce preced sunt efectuate în limitele autorizaţiei de comerţ cu arme şi muniţii, închirieri de arme şi muniţii, intermedieri, depozitări, import export arme şi muniţii.

În consecinţă, Înalta Curte reţine că, în cauză, nu sunt îndeplinite condiţiile de tipicitate obiectivă ale infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor prevăzută în art. 342 alin. (1) C. pen., nefiind întrunită cerinţa esenţială ataşată elementului material al laturii obiective, respectiv aceea ca deţinerea/portul armei să fie făcută fără drept.” (Decizia nr. 261/RC din 15 iunie 2021, pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD