Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-130/19, Curtea de Conturi/Pinxten. Curtea constată că un fost membru al Curții de Conturi Europene a încălcat obligațiile care decurg din funcția sa. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
30.09.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Drept penal, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

El este privat de două treimi din dreptul la pensie

Domnul Pinxten a fost membru al Curții de Conturi Europene în perioada 1 martie 2006 – 30 aprilie 2018, îndeplinind două mandate.

În această calitate, domnul Pinxten a beneficiat de rambursarea diferitelor cheltuieli și a unei mașini de companie. Între 2006 și martie 2014, Curtea de Conturi i-a pus la dispoziție domnului Pinxten un șofer.

Curtea de Conturi a indicat că, în cursul anului 2016, au devenit cunoscute informații referitoare la mai multe nereguli grave atribuite domnului Pinxten. Domnul Pinxten a fost informat, la 18 iulie 2016, despre denunțul făcut despre el.

La 14 octombrie 2016, secretarul general al Curții de Conturi, la instrucțiunile președintelui acestei instituții, a transmis Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) un dosar referitor la activitățile domnului Pinxten.

La 2 iulie 2018, Curtea de Conturi a primit raportul final al OLAF de închidere a anchetei. Acest raport a concluzionat, referitor la domnul Pinxten, la un abuz al resurselor Curții de Conturi în contextul activităților sale, la abuzul de carduri de combustibil și al contractului de asigurare auto al autoturismului său de serviciu, la absențe nejustificate, nedeclararea activităților externe, transmiterea informațiilor confidențiale și existența conflictelor de interese. Mai mult, având în vedere că unele dintre faptele dezvăluite de anchetă ar putea constitui infracțiuni, OLAF a transmis informații și recomandările sale autorităților judiciare luxemburgheze.

După transmiterea observațiilor scrise, domnul Pinxten a fost intervievat pe 26 noiembrie 2018 de membrii acestei instituții într-o sesiune restrânsă. La 29 noiembrie 2018, în cadrul unei sesiuni restrânse, Curtea de Conturi a decis să sesizeze Curea de Justiție în aplicarea articolului 286 alineatul (6) din TFUE 1.

În același timp, în lumina informațiilor furnizate de OLAF, procurorul de stat la Curtea Districtuală din Luxemburg (Luxemburg), prin scrisoarea din 1 octombrie 2018, a solicitat Curții de Conturi să ridice imunitatea de jurisdicție a dnului Pinxten. La 15 noiembrie 2018, această instituție a acceptat această cerere.

Prin acțiunea sa, introdusă la 15 februarie 2019, Curtea de Conturi a solicitat Curții de Justiție să constate că domnul Pinxten a încetat să mai îndeplinească obligațiile care decurg din funcția sa și să pronunțe, în consecință, sancțiunea prevăzută la articolul 286, alineatul 6 , TFUE.

Hotărând în plen, cea mai solemnă formațiune, Curtea a constatat în special că domnul Pinxten a încălcat obligațiile care decurg din funcția sa de membru al Curții de Conturi cu privire la:

– exercitarea nedeclarată și ilegală a unei activități în cadrul organului de conducere al unui partid politic;

– utilizarea abuzivă a resurselor Curții de Conturi pentru finanțarea activităților care nu au legătură cu funcțiile de membru ale acestei instituții în măsura indicată în hotărâre;

– utilizarea unui card de combustibil pentru achiziționarea de combustibil pentru vehiculele aparținând unor terțe părți și

– crearea unui conflict de interese în contextul unei relații cu managerul unei entități auditate.

Pe de altă parte, Curtea a respins plângerile prezentate de Curtea de Conturi referitoare la:

– presupusa exercitare nedeclarată și ilegală a unei activități de administrare a unei companii imobiliare;

– păstrarea și utilizarea unui card de combustibil de către un membru al familiei al domnului Pinxten când acesta nu mai era membru al gospodăriei sale;

– acuzații de pretenții de asigurare false referitoare la accidente care implică vehiculul companiei și șoferul repartizat în biroul domnului Pinxten.

Având în vedere aceste constatări, Curtea decide că domnul Pinxten a pierdut două treimi din dreptul la pensie de la data pronunțării hotărârii în cazul de față, și anume 30 septembrie 2021.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti