Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană solicită României să respecte normele privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public
01.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 30 septembrie 2021, Comisia Europeană a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cadrul verificării periodice a transpunerii prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Spaniei, Estoniei, Croației, Irlandei, Italiei, Ciprului, Letoniei, Luxemburgului, Ungariei, Țărilor de Jos, Austriei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei și Suediei, potrivit unui comunicat.

Autoritățile nu au furnizat informații complete cu privire la modul în care normele revizuite ale UE privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (Directiva (UE) 2019/1024) sunt transpuse în legislația lor națională. Directiva privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public, adoptată la 20 iunie 2019, urmărește să permită valorificarea beneficiilor datelor și va contribui la creșterea volumului vast și valoros al resurselor de date produse de organismele publice pentru ca acestea să fie reutilizate.

Directiva va stimula dezvoltarea de soluții inovatoare, cum ar fi aplicațiile de mobilitate, va spori transparența prin deschiderea accesului la datele din cercetări finanțate din fonduri publice și va sprijini noile tehnologii, inclusiv inteligența artificială. Statele membre trebuiau să transpună această directivă în legislația națională și să notifice Comisiei măsurile de transpunere până la 17 iulie 2021.

Aceste state membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori și pentru a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti