Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Conferința “Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia”
04.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 septembrie 2021, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu, au avut loc, începând cu ora 11:00, lucrările primei zile a celei dintâi Conferințe “Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Sinaia”, plasată sub auspiciile Familiei Regale a României, a informat site-ul România Regală.

Conferința va avea caracter anual și este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP).

APRP și-a propus să tragă un semnal de alarmă legat de stadiul critic de degradare în care se află Castelul Peleș și să accelereze proiectele de salvare a monumentului. Reprezentanții tuturor autorităților cu miză în proiectul de protejare și reabilitare a Castelului și-au luat angajamentul că vor relansa procedurile legale și vor identifica direcțiile de finanțare necesare demarării unor acțiuni concrete.

În deschiderea evenimentului au fost acordate premiile artiștilor câștigători ai Concursului de creație ”Statuia Regelui Mihai I”: Ioan Bogdan – Locul I – și, respectiv, Arpad Deak și Vladimir Babcinețchi – Locul II. Statuia urmează a fi amplasată anul acesta, în luna octombrie, în centrul oraşului Sinaia, cu prilejul aniversării Centenarului naşterii Regelui Mihai I, amplasamentul fiind situat pe domeniul public, respectiv, pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii „George Enescu” din Sinaia.

A fost vizionată, totodată, de către participanți o prezentare VIDEO a Castelului Peleș, care poate fi urmărită aici.

În prima parte a Conferinței au luat cuvântul: Prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan, președintele APRP, Cercet. dr. ist. Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului, Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii, Vlad Oprea, Primarul orașului Sinaia, Ștefan Bâlici, Managerul Institutului Național al Patrimoniului și Octaviana Marincaș, director general al Direcției Generale de Politici și Strategii în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Au participat și rectori și profesori din partea celor patru universități alături de care APRP a reușit recuperarea, conservarea și revalorizarea unor elemente de patrimoniu construit, natural și cultural, pe Domeniul Regal Sinaia: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea Tehnică de Construcții și Universitatea Națională de Muzică București.

Dezbaterile legate de situația și renovarea Castelului Peleș au fost deschise de ASR Principele Radu, care a spus: „Nicăieri în lume nu este posibil ca un edificiu de asemenea importanță să fie în grija unei singure familii. Este vital ca societatea și guvernarea, toată lumea să se adune, împreună, pentru ca întregul patrimoniu, dar mai ales castelele Peleș și Pelișor, să fie recondiționate. Aceste edificii trebuie să redevină, și din punct de vedere fizic, impecabile, așa cum sunt ca simbol istoric, cultural și moral”.

„Reabilitarea Castelului Peleș – cel mai important și mai vizitat monument de patrimoniu al României, cade în sarcina instituțiilor statului, a celor care pot contribui în orice fel. Avem nevoie de locuri ale memoriei, iar Castelul Peleș ne conectează cu valorile unui trecut cu care ne mândrim”, a afirmat Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului, acesta asigurând APRP că se va bucura de sprijinul guvernului pentru demersuri privind legislația și alocarea de fonduri pentru punerea în aplicare a intervențiilor pe Domeniul Regal.

Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului (INP), a anunțat că Institutul a depus la Ministerul Culturii un prim proiect dedicat reabilitării teraselor din jurul Castelului Peleș: „Proiectul se află în faza de achiziție publică, urmând ca procedura de licitație să se finalizeze în luna noiembrie 2021. În planul nostru se află și contractarea studiilor de fundamentare pentru întreg ansamblul Castelului astfel încât, în baza lor, să putem planifica un set de proiecte care să abordeze toate problemele acestui ansamblu.”

Octaviana Marincaș, specialist în monumente istorice și director în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a propus o abordare mai largă a surselor de finanțare, incluzând fonduri europene și internaționale: „Patrimoniul cultural este o componentă identitară într-o lume globalizată care caută surse de valoare ca motor economic. Patrimoniul este gândit ca o sursă de venit de către multe state. Finanțarea lucrărilor de restaurare poate fi privită drept o investiție care aduce plusvaloare monumentului respectiv.”

O redare VIDEO a dezbaterilor din prima zi a Conferinței a fost realizată de Revista Patronatului și poate fi vizionată aici și aici.

În seara aceleiași zile, în numele Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, participanții la Conferință au fost invitați la Palatul Elisabeta de Principele Radu.

Miercuri, 29 septembrie, la Sinaia, a avut loc a doua zi a Conferinței, care a reunit reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din economie, arhitectură și horticultură și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, cu scopul de a aduce împreună diverse segmente ale societății românești în generoasa inițiativă de a proteja și de a pune în valoare Castelele Peleș și Pelișor, precum și întregul patrimoniu construit și natural de pe Domeniul Regal Sinaia.

La fața locului, dl Ion Tucă, vicepreședintele APRP, le-a prezentat participanților atât elementele degradate de la Castelele Peleș și Pelișor, cât și rezultatele încurajatoare ale acțiunilor de regenerare a fondului vegetal și de refuncționalizare a aleilor regale. Invitații au vizitat și expoziția temporară amenajată la Vila Șipot, „Galeria Arhitecților Peleșului”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti