« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Sesizare cu excepție de neconstituționalitate asupra Legii nr. 55/2021 pentru modificarea Legii nr. 241/2005 privind evaziunea fiscală. Excepția a fost ridicată de societatea de avocatură Budușan și Asociații
04.10.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Vineri, 1 octombrie 2021, Curtea de Apel București a dispus sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a sintagmei “în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății, până la pronunțarea unei hotărâri definitive”, introdusă la art. 10 indice 1 din Legea evaziunii fiscale prin Legea nr. 55/2021, raportat la dispozițiile constituționale privind principiul aplicării retroactive a legii penale mai favorabile, principiul nediscriminării, al legalității pedepselor, supremația legii și statul de drept.

În esență, Curtea Constituțională urmează să decidă dacă aceste dispoziții, care nu dau posibilitatea persoanelor judecate definitiv anterior intrării în vigoare a Legii nr. 55/2021 de a beneficia de posibilitatea înlocuirii răspunderii penale pentru infracțiuni de evaziune fiscală prin plata integrală a prejudiciului și a sancțiunii civile constând în majorarea cu 20% a prejudiciului, sunt compatibile cu legea fundamentală sau dacă, dimpotrivă, această posibilitate trebuie acordată și persoanelor condamnate definitiv la data când legislația nu prevedea posibilitatea înlocuirii răspunderii penale cu răspunderea civilă.

Excepția a fost ridicată de avocații Budușan și Asociații.

 
Secţiuni: Anunțuri, CCR, Drept constitutional, Drept penal, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD