Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Deținuții care se vaccinează primesc credite 
06.10.2021 | Zsolt ERLI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Lege 9, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Zsolt Erli

Zsolt Erli

Este ultima modificare adusă Deciziei directorului general al Administrației Naționale a  Penitenciarelor nr. 443/2016 privind sistemul de creditare[1].

Art. 98 din legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate  dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal[2] stipulează că persoanele condamnate pot beneficia de diverse recompense cum ar fi: suplimentarea convorbirilor, ridicarea unei sancțiuni disciplinare, suplimentarea drepturilor la pachete și/ sau vizite, permisiunea de ieșire din penitenciar sau suplimentarea dreptului la vizită intimă.

Conform art. 208 din H.G. nr. 157/2016 privind Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013  „recompensele constituie un mijloc de individualizare a regimului de executare a pedepsei privative de  libertate ce se acordă deținuților”. Procedura de lucru are la bază un sistem de creditare stabilit prin decizie de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Această Decizie nr. 443/2016 a suferit mai multe revizuiri, completări și modificări. Ultima s-a realizat prin Decizia nr. 983/17 sept. 2021 a directorului general al ANP[3] prin care se acordă 40 de credite oricărei persoane încarcerate care alege să se vaccineze.

În situația în care vaccinarea presupune administrarea a două doze, actul normativ prevede acordarea a câte 20 de credite după fiecare doză de vaccin. Un alt aspect relevant al deciziei este legat de acordarea a 40 de credite pentru orice tip de vaccinare, în afara contextului generat de virusul COVID-19.


[1] Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 443/2016 privind aprobarea Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc.
[2] Publicată în M. Of. nr. 514 din 14 august 2013.
[3] Publicată în M. Of. nr. 902 din 21 septembrie 2021.


Student Zsolt Erli, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
În executarea unei pedepse privative de libertate de 30 de ani, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune, încarcerat în Penitenciarul Oradea

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti