« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Deținuții care se vaccinează primesc credite 
06.10.2021 | Zsolt ERLI

Secţiuni: Articole, Covid 19 Legal React, Drept penal, Dreptul sanatatii, Lege 9, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Zsolt Erli

Zsolt Erli

Este ultima modificare adusă Deciziei directorului general al Administrației Naționale a  Penitenciarelor nr. 443/2016 privind sistemul de creditare[1].

Art. 98 din legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate  dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal[2] stipulează că persoanele condamnate pot beneficia de diverse recompense cum ar fi: suplimentarea convorbirilor, ridicarea unei sancțiuni disciplinare, suplimentarea drepturilor la pachete și/ sau vizite, permisiunea de ieșire din penitenciar sau suplimentarea dreptului la vizită intimă.

Conform art. 208 din H.G. nr. 157/2016 privind Regulamentul de aplicare a Legii nr. 254/2013  „recompensele constituie un mijloc de individualizare a regimului de executare a pedepsei privative de  libertate ce se acordă deținuților”. Procedura de lucru are la bază un sistem de creditare stabilit prin decizie de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Această Decizie nr. 443/2016 a suferit mai multe revizuiri, completări și modificări. Ultima s-a realizat prin Decizia nr. 983/17 sept. 2021 a directorului general al ANP[3] prin care se acordă 40 de credite oricărei persoane încarcerate care alege să se vaccineze.

În situația în care vaccinarea presupune administrarea a două doze, actul normativ prevede acordarea a câte 20 de credite după fiecare doză de vaccin. Un alt aspect relevant al deciziei este legat de acordarea a 40 de credite pentru orice tip de vaccinare, în afara contextului generat de virusul COVID-19.


[1] Decizia directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor nr. 443/2016 privind aprobarea Procedurii de lucru pentru acordarea recompenselor pe baza Sistemului de creditare a participării la activități și programe educative, de asistență psihologică și asistență socială, activități lucrative, precum și la prevenirea situațiilor de risc.
[2] Publicată în M. Of. nr. 514 din 14 august 2013.
[3] Publicată în M. Of. nr. 902 din 21 septembrie 2021.


Student Zsolt Erli, Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
În executarea unei pedepse privative de libertate de 30 de ani, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și înșelăciune, încarcerat în Penitenciarul Oradea

 
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD