Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Diploma


06.10.2021 | Sanda ȘERBAN
Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Sanda Șerban

Sanda Șerban

Diploma este un titlu de calificare și atestă un nivel de pregătire.

În sensul Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, ”diploma atestă faptul că titularul ei are calificarea profesională necesară pentru a accede la o profesie reglementată ori pentru a o exercita”.

Sunt considerate activități profesionale reglementate și activitățile exercitate cu titlu profesional, dacă utilizarea unui astfel de titlu este rezervată doar titularilor unor documente care atestă nivelul de formare profesională.

Calificarea profesională în vederea accesului la o profesie diferă, totalmente, de titlul de calificare, conferit de diplomă.

Similar, nivelul de formare profesională excede nivelului de pregătire corespunzător diplomei.

În speță, apelanta-reclamantă nu a putut dovedi angajatorului un nivel de formare profesională rezervată doar titularilor unor documente.

Apelanta-reclamantă nu a putut face dovada că deține vreun document (aviz, autorizație, atestat) necesar pentru exercitarea profesiei de consilier juridic.

Apelanta-reclamantă nu și-a manifestat intenția de a accede la profesia reglementată ori pentru a exercita o astfel de profesie, în speță, profesia de consilier juridic.

La data de 04.10.2021, Curtea de Apel București a admis apelul, a luat act de renunţarea reclamantei la judecată în contradictoriu cu pârâtul (instituție de drept public) și a anulat sentinţa apelată în ceea ce priveşte soluţia pronunţată faţă de acest pârât.

Păstrează în rest sentinţa.

Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare în ceea ce priveşte soluţia referitoare la renunţarea la judecată şi definitivă în rest.

Instanța de fond a statuat asupra faptului că ”angajatorii nu pot acorda titluri profesionale reglementate și nici nu au capacitatea de a forma consilieri juridici în sensul obținerii calificării profesionale reglementate.

…așa cum suspendarea exercițiului sau excluderea din profesie nu intră în capacitatea legală a angajatorului, nici titlul profesional de consilier juridic nu poate fi acordat de angajatori indiferent de forma lor de organizare.

Acest titlu nu este acordat ab initio prin eventual concurs pe post sau încheierea unui contract de muncă între un absolvent de drept și angajator, indiferent de natura formei sale de organizare, împrejurări ce nu pot fi considerate modalități de a accede în profesie.

Ca atare, o persoană care îndeplinește condițiile impuse de Legea nr. 514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic poate fi numit în funcție sau angajat în muncă doar dacă face parte din Colegiul Consilierilor Juridici, asociație profesională, creată pentru toți consilierii asociați în această formă și care asigură organizarea și exercitarea profesiei în mod unilateral și apără drepturile și interesele legitime ale consilierilor juridici”.

În cazul în care se renunță la judecata căii de atac nu este necesar niciodată acordul părții adverse, deoarece, în această ipoteză, renunțarea reprezintă, în realitate, o achiesare pură și simplă la hotărârea atacată pentru care legea nu impune condiția existenței acordului celeilalte părți (Drept procesual civil, Gabriel Boroi, Mirela Stancu, editura Hamangiu, 2015, p. 523).

Potrivit Legii nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, sunt considerate activități profesionale reglementate activitățile desfășurate de membrii unei organizații profesionale, dacă organizația respectivă:

a) are ca obiectiv fundamental promovarea şi menţinerea unui nivel ridicat într-un anumit domeniu profesional;

b) este recunoscută prin legea română în vederea realizării acestui obiectiv;

c) eliberează membrilor săi un document care atestă nivelul de formare profesională;

d) impune membrilor săi respectarea unor reguli de conduită profesională elaborate de aceasta;

e) conferă membrilor săi dreptul de a folosi un titlu profesional sau abrevierea acestuia şi de a beneficia de un statut corespunzător nivelului de formare profesională.

În contextul mai sus enunțat, în perioada 12-13 octombrie 2021, vă așteptăm la sediul CCJ București, din bd. Regina Maria nr. 64 sector 4, pentru a vă înmâna buletinele de vot pentru alegerile CCJ București.

Alegerile din anul 2021 înseamnă pentru consilierii juridici din România alegerea perfectă pentru o profesie reglementată. Alegerea voastră va face diferența dintre cei slabi de îngeri și cei puternici. Diferența dintre aceștia este semnificativă pentru recunoașterea deplină a profesiei de consilier juridic.

Colegiul Consilierilor Juridici este asociația profesională creată pentru toți consilierii juridici asociați în această formă de organizare dintr-un județ sau din municipiul București, indiferent de ramura, domeniul de activitate ori locul exercitării profesiei, ce asigură organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic în mod unitar și apără drepturile și interesele legitime ale consilierilor juridici.

Colegiul Consilierilor Juridici București este persoană juridică de interes general și are sediul în municipiul București.

Acum este momentul să alegi! Împreună vom fi mai fericiți! Votul vostru reprezintă votul pentru profesia de consilier juridic din România.

Sanda Șerban
Licențiată în științe juridice și în economie, specializarea marketing
Membru CCJ București, 2004

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro