Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

OUG privind acordarea de zile libere părinților în cazul suspendării cursurilor elevilor cu vârsta de până la 12 ani. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial. UPDATE: Publicarea în Monitorul Oficial a legii de aprobare


01.06.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 534 din 31 mai 2022 a fost publicată Legea nr. 163/2022 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Intrare în vigoare: 3 iunie 2022

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 945 din 4 octombrie 2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscriși în cadrul unei unități de învățământ preuniversitar, inclusiv de educație timpurie antepreșcolară.

Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși.

În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se înțelege reducerea frecvenței participării copiilor la cursurile școlare desfășurate în unitățile de învățământ și utilizarea tehnologiei și internetului sau a altor modalități alternative de educație pentru realizarea activităților prevăzute la art. 262 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, în contextul epidemiologic determinat de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Intrare în vigoare: 4 octombrie 2021

***

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, Guvernul României a adoptat OUG privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Astfel, se vor acorda zile libere părinților în cazul suspendării cursurilor elevilor cu vârsta de până la 12 ani.

Este aceeași formulă aplicată în perioada stării de urgență: plata a 75% din venitul mediu brut, dar nu mai putin de 2.500 de lei, cu condiția ca părinții să nu fie în telemuncă.

Număr estimate al beneficiarilor este de 20.000.

Pentru anul 2021 se estimează o cheltuială de 150 milioane lei, iar pentru 2022 de 300 milioane lei.

De la începutul pandemiei, s-au plătit peste 90 de milioane de lei pentru indemnizațiile acordate părinților, și peste 34.000 de părinți au beneficiat de acest tip de sprijin.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro