Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Procurorul general al Republicii Moldova a fost reținut și scos din birou de către polițiști mascați. UPDATE: Arest la domiciliu
11.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 octombrie 2021, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a plasat în arest la domiciliu pe procurorul general, Alexandru Stoianoglo, pentru 30 de zile, deşi procurorul de caz a solicitat 30 de zile după gratii, potrivit ziarulnational.md.

Alexandru Stoianoglo: „Decizia nu e corectă. Eu nu am făcut nimic din cele ce mă învinuiesc şi s-a demonstrat în cadrul examinării dosarului nevinovăţia mea. Procurorii nu au prezentat nicio probă, în afară de nişte screen-uri din internet, din ziare. Noi am prezentat probe pentru nevinovăţia mea. Dosarul este unul politic. Ne întoarcem într-un stat capturat. Sunt învinovăţit pentru ce aş fi făcut în 2011, când de fapt atunci acel amendament a venit de la CNA.”

***

Vineri, 8 octombrie 2021, Procuratura Generală a dat publicității următorul comunicat: „Înțelegem că schimbările în Procuratură sunt așteptate de către societate și se dorește implementarea lor cât mai rapidă, totodată, aceste schimbări trebuie să fie însoțite de obligația de a respecta legislația în vigoare.

Până în prezent, în Republica Moldova nu au mai existat precedente de începere a urmăririi penale în privința unui Procuror General în exercițiu, ceea ce evident determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc.

În același timp, conform regulilor unui proces judiciar contradictoriu, fiecare din părțile participante în prezentul proces penal susțin, că sunt deținătorii adevărului și corectitudinii.

Considerăm necesar de a informa publicul, că în conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privința Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului , pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța Procurorului General a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.

În același timp, dorim să menționăm, că în raport cu această cauză penală și în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, Procurorul General interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale.

În contextul celor menționate, în ceea ce privește evoluția acestei cauzei penale, comunicarea cu publicul va fi realizată de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, care conduce activitatea grupului de urmărire penală.”

***

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pentru informații suplimentare și video cu momentul reținerii, click aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti